missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Rumsfeld zit hartstikke fout!
16 mei 2004, 15:10 uur
Rumsfeld keurde verhoorplan Irak goed'
De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft het verhoorplan voor Irak goedgekeurd dat uiteindelijk tot de recentelijk onthulde excessen leidde. Dit meldt het tijdschrift The New Yorker zaterdag.
Volgens de publicatie gaat het om een streng geheim ,,speciaal toegangsprogramma'' (SAP), dat toegang tot informatie moest bewerkstelligen inzake terreur en de Iraakse opstand. Het programma, dat het doden, gevangennemen en ondervragen van zogeheten ,,waardevolle doelen in de strijd tegen het terrorisme'' toestaat, werd eerst in Afghanistan en vervolgens ook in toenemende mate in Irak toegepast.
Rumsfeld zou zich niet over de details hebben gebogen, maar een basisregel zou, volgens een bron bij de geheime dienst, zijn geweest: ,,Pak op wie je moet hebben - doe wat je wil!'' 'Anonieme speculaties'
SAP voorziet in fysieke dwang en seksuele vernedering van Iraakse gevangenen. Volgens bronnen bij de geheime diensten, waar The New Yorker zich op beroept, was er binnen de geheime diensten zelf verzet tegen het gebruik van de voor Afghanistan ontwikkelde methodes in Irak. De voor topterroristen ontwikkelde methodes zouden immers nu worden toegepast op ,,taxichauffeurs en van de straat geplukte mensen''.
Het Pentagon noemt het stuk van The New Yorker, geschreven door de bekroonde journalist Seymour Hersh die de Amerikaanse massaslachting in het Vietnamese My Lai onthulde, ,,bizar, samenzweerderig en gevuld met anonieme speculaties''. Het ministerie van Defensie ontkent ten zeerste dat Rumsfeld of een andere Pentagon-functionaris het verhoorprogramma heeft goedgekeurd. [Bron: ANP, 16-05-04]
[1]
Renesmurf [www]
Ze kennen alleen hun eigen waarheid.
16 mei 2004, 18.52 uur