missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


SFIR nieuws
26 april 2004, 11:00 uur
Nederlandse soldaat doodt Irakees

Een schietincident waarbij Nederlandse militairen betrokken waren, heeft een Irakees zondagavond het leven gekost. Militairen die een controlepost bemande opende het vuur op een naderende wagen. Het voertuig kwam op zijn kant terecht. Een onbekend aantal andere Irakezen raakten gewond. Aan Nederlandse kant vielen geen slachtoffers. Het incident vond plaats in Al Khidr, zo'n 30 kilometer van Camp Smitty, het hoofdkwartier van de Nederlandse troepen in As Samawah. Een wagen met zeven Irakezen naderde een controlepost dat door een Nederlandse patrouille wordt bemand. Het voertuig reed door na een stopteken, waarop het vuur werd geopend. De wagen raakte van de weg en kwam op z'n kant terecht. Het lichaam van de gestorven Irakees vertoont schotwonden, maar er is nog geen officiële doodsoorzaak vastgesteld.

Het is niet bekend hoeveel Nederlandse troepen bij het schietincident betrokken waren. De bemanning van de checkpoints varieert afhankelijk van de veiligheidssituatie, waar het ministerie geen uitspraken over doet. Aan Nederlandse zijde raakte niemand gewond.
De wagen was eerder al een controlepost benaderd van de Iraakse politie, maar keerde om voor het tot stoppen werd gemaand. Woordvoerder Gwendolin Rahusen van het ministerie van Defensie kon niet bevestigen dat het om een guerrilla-aanval ging. Het is niet bekend of de mannen wapens of explosieven in de auto hadden.
De Koninklijke Marechaussee doet in samenwerking met de Iraakse politie onderzoek naar het incident. "Het ministerie van Defensie doet onafhankelijk daarvan eigen onderzoek", zegt Rahusen.
Dit is het derde schietincident met dodelijke afloop in Irak waarbij Nederlandse militairen betrokken waren. Het eerste incident, begin dit jaar, leidde tot de arrestatie van de betrokken militair door de Nederlandse justitie. Hij werd uiteindelijk niet vervolgd.
(Bron: ANP/Novum Nieuws, bijgewerkt 13.05 uur)

Al Khidr... daar zit m'n broertje...
[5]
bareuh [www]
shiiiiiit!!! STERKTE GIEN!!!
26 april 2004, 15.39 uur
Cynthia [e-mail] [www]
He bah, ook dat nog! Sterkte!
26 april 2004, 15.46 uur
carin [www]
Bah... Sterkte.
26 april 2004, 16.06 uur
Micheline [www]
Al Khidr, dat komt mij ook bekend voor... Hij vertelde me dat alles okay was en dat dit soort dingen nu eenmaal gebeuren.
27 april 2004, 19.52 uur
gien
@Miche: fijn dat je me dat even laat weten. En dat dit soort dingen nu eenmaal gebeuren: laten we hopen dat het inderdaad bij een-maal blijft...
27 april 2004, 20.05 uur