missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Ja, joh... waarom niet?
08 april 2004, 10:32 uur
Je zou toch denken dat ze wel iets geleerd zouden hebben van het deb‚cle dat men nu Vietnam-oorlog noemt... maar nee, hoor! Leest en Huivert!
VS willen militairen langer in Irak houden

BAGDAD/WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn vastbesloten om een eind te maken aan het oplaaiend geweld in Irak en willen daarom ervaren troepen langer laten dienen in het Arabische land. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld gezegd.

Woensdag was een van de bloedigste dagen sinds de val van Saddam Hussein. Tientallen mensen kwamen om, vooral Irakezen. In Fallujah proberen de VS een soennitische opstand neer te slaan. Militieleden van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heersen in enkele steden in het zuiden. De belangrijkste sjiitische geestelijke in Irak, Ali al-Sistani, heeft in een religieus decreet opgeroepen tot beŽindiging van het geweld. Tot dusver heeft Al-Sadr alle pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen, van de hand gewezen.

Doorgewinterde militairen
Volgens The New York Times wil het Pentagon de terugkeer van mogelijk 25.000 militairen uitstellen. Hun vervanging is deels al in Irak gearriveerd. Rumsfeld zei dat het uitstel van de terugkeer naar huis van doorgewinterde militairen onderdeel uitmaakt van het plan ,,om systematisch de situatie waarmee we geconfronteerd worden, aan te pakken''. "Onze wilskracht wordt getest en wij zullen die proef doorstaan'', aldus de minister.
Hij zei dat de coalitietroepen de situatie nog steeds onder controle hebben. Hij omschrijft de toestand als "een serieus probleem'', maar wil niet spreken van een sjiitische opstand. Het aantal opstandelingen van Al-Sadr "is relatief klein''. De geestelijke heeft volgens hem niet meer dan duizend tot 6000 gewapende aanhangers.


[1]
Gooly
Heel raar, maar waarom geloof ik die Rumsfeld nooit?
08 april 2004, 12.27 uur