missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Vechtende koningin
04 april 2004, 10:52 uur

Net als Koning Arthur, is Boudica een zgn. vroege Brit, waarvan weinig bekend is en over wie veel is aangenomen en zelfs bedacht. Wat we weten van Romeinse geschiedschrijving (Suetonis, Tacitus) is dat Boudica de vrouw was van Prasutagus, de leider van de Keltische stam de Iceni. Ze werden overwonnen door de Romeinen in de eerste eeuw van onze jaartelling. De Iceni verbleven in het gebied dat nu vlak bij Norfolk, Engeland, ligt.
Prasutagus, krijgerkoning van de Iceni, werd gedwongen tot het aangaan van een 'overeenkomst' met de Romeinen. De Pax Romana werd door hun strot geduwd: accepteerden zij het niet, dan zouden de Romeinen wel naar een rivalerende stam gaan om daar hun waren en kennis aan te bieden. Prasutagus ging morrend akkoord, tot ongenoegen van Boudica.
Nadat Prasutagus rond het jaar 60 stierf, werden Boudica en haar dochters door de Romeinen gegeseld en verkracht om hen te laten voelen wat hun plaats was. In het Rome van die dagen hadden vrouwen geen rechten; koningin of niet: haar koningschap werd door de Romeinen niet erkend.
Deze gruwelijkheden hadden echter niet het gewenste effect: eerder het tegendeel was waar. De vernederingen zorgden er voor dat de toch al strijdlustige koningin de stammen verenigde in een verwoestende strijd tegen de Romeinen: de eerste aanval resulteerde in het compleet uitbranden van een enorm Romeins kamp.
Deze woede onder de stammen zal beslist gevoed zijn door torenhoge belastingen, confiscatie van land en het in slavernij wegvoeren van jonge gezonden mannen en vrouwen. Maar zelfs de Keltische woede was niet groot genoeg voor het Romeinse leger: ondanks een aantal overwinningen ging de eindzege toch naar de Romeinen.

Dit is in het kort het verhaal van Boudica. Het verhaal dat sinds kort op DVD te verkrijgen is: Warrior Queen.
[5]
Juul
Oeh, hebbuh, hebbuh, hebbuh!
04 april 2004, 16.02 uur
Gien
Kom 'em maar halen, mag je 'em lenen. Heeft alleen geen ondertiteling...
04 april 2004, 17.15 uur
cockie [www]
Hee! Dat is dr. Corday! (uit ER)
04 april 2004, 17.35 uur
Vryage [www]
Ideale uitgangspunt voor een voorspelbaar verhaal.
05 april 2004, 11.13 uur
gien
Het is geen verhaal: het is geschiedenis!
05 april 2004, 16.03 uur