weblog
missgien.net
gien.web-log
Doorzoek weblog:


Gewoon Nijmegenaar
03 april 2004, 08:40 uur
Burgemeester Guusje ter Horst van Nijmegen wil dat de term allochtoon wordt afgeschaft. Marokkaanse, Turkse, Somalische en Antilliaanse inwoners van de stad zijn 'gewoon Nijmegenaren,' vindt Ter Horst. "De term allochtoon is misplaatst voor iedereen die hier al is", zegt de Nijmeegse burgemeester. Het onderscheid autochtoon versus allochtoon heeft niemand 'een spat' verder geholpen. (Bron: De Gelderlander, 03/04/04)

En zo is 't!
[13]
sis
Hoe zou dat toch zo komen dat het woord allochtoon zo'n negatieve lading heeft?
03 april 2004, 09.55 uur
Branwen [www]
He, daar heeft de burgemeester wel gelijk in.
@ sis. Ik denk dat de term allochtoon een negatieve lading heeft omdat deze soort termen onderscheid makkelijk maken. En ik hou niet van onderscheid maken dus heb ik er een negatief gevoel bij.
03 april 2004, 13.09 uur
Gooly
Een term afschaffen is, althans in de praktijk, niet mogelijk, deze blijft waarschijnlijk toch in het dagelijks taalgebruik aanwezig. Verder hangt het er strikt genomen van af of deze inwoners hier zijn geboren of elders. Allochtoon duidt immers op de afkomst van iemand of iets (zie van Dale).
Een leuk gebaar van de burgemeester, maar ten eerste enigzins naief om a) te denken dat het gaat lukken om die term af te schaffen, en b) te denken dat dit tot een verandering in de houding van mensen zal leiden, en ten tweede (daarom) een beetje verloren tijd, die beter in meer zinvolle integratie bevorderende dingen kan worden gestoken.
03 april 2004, 21.40 uur
Gien
Ik neem aan de Guus bedoeld dat ze de term intern binnen de gemeente wil afschaffen. Dus dat de term niet meer gebruikt wordt door ambtenaren, op de website van de gemeente, etc.
En het gaat me meer om de intentie dan om de uitvoering.
04 april 2004, 07.55 uur
Branwen [www]
Ik heb er nog even over nagedacht en ben van mening dat dit op micro-niveau heel goed is uit te voeren. Heel erg micro dan he, dus dat ik die term niet meer gebruik. Lijkt mij niet zo erg, er zijn wel meer termen die ik niet gebruik (ben tenslotte geen wandelend woordenboek).
04 april 2004, 10.19 uur
sis
Eerst moest het woord "gastarbeider" afgeschaft worden en werd vervangen door "etnische minderheden" dat kon ook weer niet en toen werd het "allochtonen" nu kan dat ook weer niet, het volgende woordje is bij voorbaat al gedoemd om te mislukken. Hebben deze mensen zelf niet een beetje schuld aan de negatieve associaties bij deze woorden. Je kan het woordje wel afschaffen maar daarmee los je het probleem niet op. Noem het beestje gewoon bij zijn naam .

@branwen ons wandelend woordeboek,bestaat het woord "verhuisburgemeester" al ?
04 april 2004, 11.08 uur
Gien
@Sis: zoals Guus al zegt in het artikel: mensen die in Nijmegen wonen zijn gewoon Nijmegenaren. Geen ' ander' woord dus, geen onderscheid tussen in nederland en in buitenland geboren Nijmegenaren. En dat vind ik een goed uitgangspunt!
04 april 2004, 17.20 uur
Gooly
Ik denk dat je er niet bent met het afschaffen van een woord, want dat kan maar twee kanten op. Of je behandeld dezelfde problemen, maar gebruikt er een ander woord voor.(Beetje omslachtig en overbodig, het probleem blijft, het wordt alleen anders genoemd.) Of je schrapt het voortaan uit de agenda en praat helemaal niet meer over het probleem. (Dat lijkt me niet aan de orde, zo blind is men in Nijmegen niet.)
Wie houd je dan voor de gek? Jezelf als je het mij vraagt.
(Even voor alle duidelijkheid: Met 'het probleem' bedoel ik uiteraard het integratie vraagstuk en niet de allochtonen zelf)
04 april 2004, 17.26 uur
susan
maar verder; stel in een artikel, wordt het;
*de Nijmegenaar van Turkse afkomst heeft enz.*
beetje dubbel, stel dat ik iets zou doen wordt het dan de Nijmegenaar van Arnhemse afkomst/ nederlandse afkomst?
04 april 2004, 21.26 uur
Gien
Het zou helemaal ideaal zijn als er helemaal geen melding zou worden gemaakt van afkomst. Dat lijkt me duidelijk ;-)
04 april 2004, 21.44 uur
sis
Gien er komt een bos voor allochtonen in Nijmegen.
;-]
05 april 2004, 21.16 uur
Sis
Ik weet het : een smulbos! En die is niet alleen voor onze niet-Nederlandse Nijmeegse buren hoor! Ook voor mij, en jou.
En om precies te zijn komt-ie in Beek...
06 april 2004, 07.12 uur
sis
En die is niet alleen voor onze niet-Nederlandse Nijmeegse buren hoor!
[Sis , 06-04 2004, 07.12 uur]

Zie je nou in wat voor rare bochten je moet wringen,als je het woord allochtoon niet meer mag gebruiken.
06 april 2004, 09.10 uur