missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Ostara!
21 maart 2004, 08:00 uur
Een fijn Ostara allemaal!


Ostara is het vruchtbaarheidsfeest, en een zekere eigenschap van de haas heeft hem de status van vruchtbaarheidssymbool verworven bij veel volkeren en culturen. De haas is eigenlijk een kip van Ostara die haar eieren constant verborg. Uit onvrede hierover veranderde Ostara haar in een haas om ze weer te zoeken. Deze speurtocht komt niet alleen overeen die van kinderen tijdens Pasen, maar bijvoorbeeld ook met het zoeken naar het eerste kievitsei. Het verband tussen de vogel en de haas wordt mogelijk verklaard door het feit dat sommige vogels hun eieren op de grond en in verlaten holen van hazen leggen. Vroeger stopten boeren een ei in hun akker om de oogst te zegenen. De eieren zijn, net als de haas, in veel culturen het symbool van nieuw leven. Het beschilderen van de eieren is een gebruik dat zelfs bij volkeren in China bekend was. De felle kleuren symboliseren de herlevende kleuren van de natuur. Met name rood was populair. Deze kleur is bij uitstek verbonden aan Ostara want morgenstond, de roodgekleurde ochtendhemel in het oosten, had ook toen al goud in de mond.
Nog steeds worden elk jaar op eerste Paasdag de zogenaamde Paasvuren aangestoken om de terugkeer van het licht en de lente te vieren, al is het de laatste jaren wel hard achteruitgegaan met deze gewoonte. Met name in het oosten van het land komt het nog voor. Traditioneel heeft men in de Saksische regio Paasvuren, en kent men in de Frankische gebieden de zogenaamde st. Jansvuren. De laatste vinden plaats op Zomerzonnewende. Vanzelfsprekend zijn er ook gebieden waar men beide tradities kent. Paasvuren werden meestal gehouden op heuvels en bergen, en nu nog dragen sommigen de naam 'Paasberg'.
Paasvuren zijn een heidense gewoonte en hebben een hoop afgeleide tradities. Zo is de Paarskaars waaraan men kaarsen aansteekt een gekerstende versie van het gebruik om takken van het paasvuur mee naar huis te nemen om de haard mee aan te steken. Met de houtskool uit het Paasvuur maakte men het gezicht zwart en nam het mee naar huis: het was een afweermiddel tegen brand en blikseminslag. Ook sprong men over het vuur voor geluk. Eeuwenlang heeft de kerk geprobeerd de paasvuren en andere heidense tradities er omheen uit te bannen.

Ik ben vandaag hier (maar niet voordat ik voor T. een boel eitjes heb verstopt in huis...)
[3]
Gooly
De kerk heeft zowiezo een boel dingen uit de oude religie's overgenomen en vervolgens beweert dat het een eigen gebruik was. "If you can't beat them, join them" zullen ze gedacht hebben.
Prettige Ostara en veel plezier vandaag,
21 maart 2004, 11.49 uur
JoG [www]
Boeiend deze achtergronden. Dank je voor deze informatieve Ostara wens.
Een fijn Ostara!
21 maart 2004, 12.37 uur
Juul
Fijne Ostara!
21 maart 2004, 17.38 uur