missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Op zijn plaats
20 maart 2004, 09:24 uur
Lief en ik hebben gister gelijk een boek aangeschaft (Het syndroom van Asperger van Attwood) en al bij de eerste pagina's herkende ik zo vreselijk veel! Niet alleen de tics die deze kinderen (en volwassenen!) hebben, maar ook kleine dingen zoals het niet kunnen fietsen, de veters met heel veel moeite leren strikken en netjes eten. Hele rijen symptomen trokken aan mij voorbij. Het boek is goed te lezen en ik zou iedereen die met T. in aanraking komt willen aanraden om het eens door te nemen (over een paar dagen hebben wij het uit, en kan het geleend worden).
En van de meest opmerkelijke dingen is dat Aspergers de obsessieve neiging hebben om over één onderwerp tegelijk te praten. Zo kan T. zijn mond niet dicht houden over een bepaald computerspelletje. Hij wil over niets anders praten. Als we hem over school vragen, moeten we de antwoorden eruit trekken en dan zijn het nog antwoorden van 1 of 2 woorden. Als hij echter over zijn computerspelletje verteld is het een spraakwaterval, er komt geen einde aan en het interesseert hem eigenlijk niet of jij het wel wilt weten: als hij er maar over kan praten. Dat dat bij Asperger hoort en dus onderdeel is van zijn ziektebeeld is voor mij echt een eye-opener. Hoe ik ermee om moet gaan, weet ik nog niet (ik moet nog veel, veel lezen) maar het is op zich een geruststelling om te weten dat het bij T. hoort, als u begrijpt wat ik bedoel.

Ik vermoed overigens dat er de komende dagen veel over Asperger geschreven gaat worden, hier. Maar daarvoor heeft u vast wel begrip ;-)
[0]