missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Ontsaaien
17 januari 2004, 17:50 uur
Plein 1944 in Nijmegen is zonder meer het saaiste en misschien ook wel lelijkste plein van Nijmegen. Er staat namelijk helemaal niets!
Bijna 60 jaar geleden, op 22 februari 1944, lieten geallieerden -per abuis: ze zagen de stad aan voor het Duitse Keulen- hun bommen vallen op de stad is aan de Waal. De bommen verwoestten een groot deel van de stad. Er kwamen bijna 900 mensen om, al noemen andere bronnen 'bijna 800'. De huidige verdieping van het plein symboliseert de krater van zo'n bom, zo heb ik me laten vertellen.
Het Plein heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, van busstation, tot parkeerplaats tot marktplein. Tegenwoordig is staan er af en toe wat kraampjes en vinden er sporadisch evenementen plaats. Alleen tijdens de Vierdaagsefeesten is het plein 7 dagen aan één stuk in gebruik.

Al jaren is er getrouwtrek in de gemeenteraad over 'wat te doen met dat plein'. Nu is er dan bijna een kogel door de kerk: alle Nijmegenaren van 10 jaar en ouder mogen meebeslissen wat er met het Plein gaat gebeuren. Er zijn twee mogelijkheden waaruit 'we' mogen kiezen: Het Bastion of Een Plein voor Iedereen. Ik houd mijn keuze lekker nog even voor me ;-)

Aanstaande dinsdag wordt er in Andere Tijden (VPRO/NPS: nederland 3, 20.55 uur) aandacht besteed aan wat de geschiedenis is ingegaan als het "vergissingsbombardement".
[1]
susan [www]
* een plein voor iedereen* heeft voorlopig mijn voorkeur.
ook omdat de tekening van het Bastion nogal vaag is én er 50 meter van plein 44 al een oorlogsmonument is, klein, maar er wordt toch elke 4 mei herdacht.
18 januari 2004, 18.25 uur