missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Koek en Zopie
08 januari 2004, 21:44 uur
Mijn eerste herinnering aan Schaatsen op TV is van toen ik -ik schat- een jaar of 5/6 was.
Het was het WK, het was in februari want vader -of was het nu toch mijn opa?- was jarig. Vader en zoon zaten in de achterkamer naar schaatsen te kijken op een zwart-wit teeveetje, terwijl de rest van de familie zich in de voorkamer te goed zat te doen aan allerlei lekkernijen: pepsils, chips en gazeuse.
Het zag er koud uit en eigenlijk snapte ik niet goed waarom mensen voor hun lol naar zoiets zouden kijken en al helemaal niet waarom iemand voor zijn lol in het rond zou blijven rijden. Ik was nog te klein was om te snappen wat er precies gebeurde en was al helemaal niet zover dat ik de sensatie van het krassen van de ijzers op het ijs tot in mijn botten kon voelen.
Mijn opa (of was het nu toch mijn vader?) hield nauwkeurig alle tijden bij. Hele kladblokken werden volgeschreven met rondetijden, eindtijden en records.
Het was de tijd van oranje pakken, schaatsmutjes en wanten.
Het was de tijd van Art en Keessie, maar dat zei mij toen nog niet veel.
Ik zag de mannen door de sneeuw ploeteren om de eindstreep te halen. Ergens achter in mijn geheugen hoor ik de stem van iemand die extatisch roept: "Hij rijdt een rondje onder de 37! Hij rijdt een rondje onder de 37!"

Morgen gaat wat mij betreft, het schaatsseizoen écht van start met het EK Hardrijden op de Schaats in Neerlands enige echte schaatstempel, Thialf.
En al liggen schrijfblokken nog niet klaar en moet ik de koek nog kopen, de Zopie ligt al in de koelkast te wachten.
[0]