missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Newsflash
27 november 2003, 22:43 uur
Onbekende films Joris Ivens opgedoken
In de Verenigde Staten zijn enkele maanden geleden twee nog onbekende korte films van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens gevonden. De Europese Stichting Joris Ivens meldde de vondst donderdag. Na digitalisering komen de films in het Joris Ivens Archief van de Europese Stichting in Nijmegen (alwaar meer info).

Vele mensen weten nog waar ze waren toen ze hoorden dat Elvis Presley dood ging. Ik niet.
Ik weet nog wel precies waar ik was, wat ik deed, met wie en wat ik aan had toen ik las dat Joris Ivens dood was. Als Nijmegenaar, en toch ook best wel een beetje rebel, voelde ik met altijd wel verwant met deze vreemde Nederlander die zolang vijande van de staat werd genoemd. Zijn film "Het Verhaal van de Wind" (premiŤre op het filmfestival van VenetiŽ in 1988) vond ik werkelijk prachtig: om iets te kunnen filmen wat je niet kunt zien!
Het zou zijn laatste film zijn, hij stierf op 28 juni 1989.

1 juli 1989: Ik lag, naast mijn toenmalige vriendje de Volkskrant uit te spitten aan de rand van het zwembad op de camping bij Lissabon -waar we op vakantie vakantie waren- en ik droeg een miniscule (ja, toen kon ik dat nog hebben) zwarte bikini, toen ik op de cultuurpagina kennis nam van het overlijden van Ivens. Ik weet ook nog wat ik zei: "Shit. Nu missen we de inderhaast samengestelde filmhuis-cyclus."
Want zo zijn die Nijmegenaren dan ook wel weer, dat er dan gelijk een festival-triëste wordt georganiseerd.
[3]
Gooly [www]
Weet ik eindelijk wie Joris Ivens is. Ik woonde tot voor kort in een zijstraat van de Joris Ivenslaan. Aangezien ik in de filmwijk woonde, kon ik wel vermoeden dat hij iets met films te maken had :-)
27 november 2003, 23.51 uur
Gooly [www]
Heb net eens effe naar de beste man gegoogeld, maar het was er wel eentje met ballen zo te zien. Kritische gast die zijn mond opentrok volgens mij.
28 november 2003, 12.03 uur
Gien [www]
Ja, hij was niet voor niets 'vijand van de staat' en mocht heel lang Nederland niet in!
28 november 2003, 12.41 uur