missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Nederlander wist Ig-Nobelprijs
02 oktober 2003, 07:26 uur
Prijs voor onderzoek homoseksuele necrofiele eend
Conservator K. Moeliker van het Natuurmuseum in Rotterdam ontvangt donderdag de Ig-Nobelprijs voor 'het meest nutteloze onderzoek'. Hij publiceerde in 2001 een artikel onder de titel 'Het eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend'.

Een uiterst opmerkelijk ooggetuigenverslag, dat volgens Moeliker grappig is ,,maar de mens ook aan het denken zet over de diversiteit in de natuur''. Moeliker schrok enige jaren geleden op toen een wilde eend tegen de glazen gevel van het Natuurmuseum vloog.
Het dier viel vervolgens twee meter verderop dood neer, waarna de conservator ooggetuige was van een vreemd tafereel. De woerd bleek namelijk te zijn achtervolgd door een soortgenoot, eveneens een mannetje, die het dode dier vervolgens vijf kwartier achter elkaar verkrachtte. Sectie op het eendenkadaver wees uit dat het daadwerkelijk om twee mannetjes ging. Het dode dier is opgenomen in de collectie van het museum.

Wetenschappelijk tijdschrift
Nadat Moeliker de gebeurtenis een tijdje had laten bezinken, besloot hij zijn ervaring op te schrijven. Volgens hem waren er drie opmerkelijke zaken aan het voorval: de woerd vertoonde homoseksueel en necrofiel gedrag en de paring duurde opvallend lang. Het artikel verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift van het museum en in NRC Handelsblad.
,,Ik vind het een grote eer dat ik de prijs krijg. Het is inderdaad een wonderlijk gedrag van die eend. Ik heb het, zoals een bioloog betaamt, netjes geobserveerd en gerapporteerd.''
De conservator is speciaal naar Harvard in de Verenigde Staten afgereisd om de prijs donderdag in ontvangst te nemen. De onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt door het Amerikaanse tijdschrift Annals of Improbable Research, een wetenschappelijk tijdschrift met een grappig tintje.


The IgŪ Nobel Home Page | Annals of Improbable Research
[1]
Jasper [e-mail]
De titel 'Het eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend' deugt in mijn beleving niet. Dit moet zijn: 'Het eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend dat ik (K. Moeliker) persoonlijk heb mogen aanschouwen". Hij kan namelijk niet weten of dit al vaker is gesignaleerd door iemand die zo verstandig was om het niet wereldwijd kenbaar te maken. Niet iedereen wordt graag voor idioot uitgemaakt.

Sectie op het eendenkadaver wees uit dat het daadwerkelijk om twee mannetjes ging.

Deze zin is hoogst interessant. Om vast te kunnen stellen of de dode eend een woerd was, werd een sectie op het kadaver verricht. Een gelijksoortig onderzoek is blijkbaar op de necrofiele eend niet uitgevoerd, aangezien de zin in enkelvoud staat. Het is dus maar voor 50% zeker dat de andere eend ook een woerd was. De conclusie is dus wat voorbarig en mogelijk gebaseerd op het feit dat het beest copulerende bewegingen maakte en een soortgenoot aan het verkrachten was. Deze combinatie kom je bij vrouwen niet (veel) tegen, maar is bij dieren niet ongewoon. Ik heb dit bij koeien in de wei vaker dan eens waargenomen. Achteraf wel een gemiste kans dat ik er geen rapport over heb geschreven. Dan had ik MISSGieN ook een reisje naar de USA mogen maken om een prijs in ontvangst te nemen.
Dan heeft de verkrachting vijf kwartier geduurd. Ik ben van mening dat Moeliker over een hele rijke fantasie beschikt en rijp is voor een opname in een psychiatrische instelling. Dat geldt overigens ook voor iedereen die serieus aandacht besteedt aan dit onderwerp.
02 oktober 2003, 15.54 uur