weblog
missgien.net
gien.web-log
Doorzoek weblog:


Trein uit... auto in?
30 september 2003, 07:45 uur
Ik overwoog vanmorgen, toen ik het persbericht las, zelfs even om mijn rijbewijs te gaan halen.
Treinkaartjes worden per 1 januari 4% (!!) duurder en bovendien mag ik mijn sigaretje niet meer roken van de NS. Sinds een poos is er ook al geen catering meer aan boord van een trein, het personeel van de Kiosk zijn vrijwel altijd chagrijnig of ronduit onbeschoft.
'Waar is de lol van het treinreizen gebleven?', vraag ik me dan af.
Om over de conducteurs maar helemaal niet te spreken: die zitten liever uitgebreid te lezen in de Eerste Klasse dan dat ze kaartjes controleren en/of problemen van reizigers op te lossen, waar ze volgens mij voor worden betaald, en wordt mede daardoor het treinkaartje *nog* duurder.

Het zal er wel niet van komen, dat rijbewijs, want ik zal het mezelf nooit vergeven me in zo'n milieuverslindend apparaat voort te bewegen. Maar het feit dat ik het zojuist even dacht, is een teken aan de wand!
[10]
Han [www]
Tis idd belachelijk 4% duurder en denk maar niet dat de kwaliteit berbeterd zal worden.
Dat er niet meer gerookt mag worden vind ik eerlijk gezegd heel normaal. Ook in een taxi of in de bus mag je niet roken. Ook toen ik zelf nog rookte vond ik het erg raar dat er rokerscoupes waren. Ik ging ook nooit in die rotstank zitten. :-)
30 september 2003, 08.14 uur
Juul [www]
Ondanks dat ik ook niet blij ben (understatement) met die 4% prijsverhoging vind ik je wel erg negatief nu hoor Gien.
Goed, die catering weg dat had van mij niet gehoeven, ik lust graag gevulde koeken, maar het personeel van de Kiosk chagrijnig of ronduit onbeschoft? Daar merk ik niet zoveel van. De conducteurs die ik tegenkom doen gewoon hun werk (die N. tegenkomt ook als ik het stapeltje boetes zo eens bekijk)
Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat het niet beter kan.
De vergelijking van Han vwb het niet roken in bus of taxi is wmb scheef. Een taxi/bus bestaat uit één ruimte, treinen uit stellen, niet rokers en stankzeikerds hóeven geen last te hebben van de rook...
30 september 2003, 08.43 uur
Han [www]
@Juul, die verh=gelijking staat niet scheef hoor! :-)
In geen enkele openbare gelegenheid in Nederland mag worden gerookt.
30 september 2003, 08.48 uur
MiSSGieN [www]
@Juul: jij beschrijf hier het perfecte verschil tussen Randstad en Achterland.
Personeel van een kiosk kijken je niet of nauwlijks aan: dat vind ik onbeschoft.
@Han: voor kleine ritjes maakt het niet uit dat je niet mag roken. Maar mijn Lief rijdt elke morgen en elke avond twee uur naar en van zijn werk. Dat is niet bepaald een pretje, een sigaret opsteken moet wel ontspannend blijven.
Het is toch prima zoals het nu is: een paar kleine rookcoupé's. Ik ga vaak ook niet-roken zitten en als ik dan wil roken loop ik even naar een rookcoupé.
Daarnaast is de kans op irritatie en agressie hierdoor gewoon groter -los van het feit of dat gerechtvaardigd is- lijkt mij dat evident.
Wat betreft het wel/niet roken in openbare gebouwen: vrijwel elk openbaar gebouw heeft een plek waar wel gerookt mag worden. Je vergelijking zou dus pas opgaan als je zou zeggen dat er per treinstel minstens 1 rookcoupé zou moeten zijn.
En wat te denken van het rokend treinpersoneel? Een werkgever is verplicht een rookruimte in te richten voor hen, ben benieuwd hoe dat is/wordt opgelost.

Ik snap zowiezo die heksenjacht op rokers niet zo. Maar daar gaat het hier niet over: het gaat over de prijsverhoging! Zeg es, Han, wat doet de SP daaraan???
30 september 2003, 09.47 uur
Gooly [www]
Ik vind het ronduit arrogant zoals de NS zonder blikken of blozen de prijzen maar op blijven drijven (ook boven de normale inflatie correctie uit) zonder daadwerkelijk meer service te bieden.
Toch heb ik een paar kanttekeningen. Ik maak regelmatig gebruik van het (als probleem traject bekend staande) traject Weesp - Lelystad. Voorheen zag ik daar zelden een conducteur, tegenwoordig kom ik er minstens vier in elke trein tegen. Ook ben ik er sinds kort achter dat veel vertragingen worden veroorzaakt door slecht onderhoud aan het spoornet. Dit spoornet valt nie onder verantwoordelijkheid van de NS, maar van de staat. Minstens de helft van de vertragingen hebben we dus aan de dames en heren in Den Haag te danken. En wat het roken betreft. Ik vind het idioot dat men te beroerd is om in zo'n trein met zoveel stoelen, effe een plekje voor 16 mensen te reserveren die hun sigaret willen roken. Ik heb zelden rokende mensen hoeven aanspreken die in "niet-rokers gebied" zaten te stinken. Ik vrees dat dit in de toekomst weer veelvuldig gaat voorkomen. Ze hebben geen plek meer en zullen nu dus overal gaan staan stinken. Ik ben dus erg tegen een algeheel rookverbod. De niet-roker beschermen is een goede zaak, sterker nog, een heel belangrijke zaak, maar men is wel behoorlijk te ver doorgeschoten naar de andere kant.
30 september 2003, 10.00 uur
Han [www]
Ik ken het standpunt van de SP daaromtrent niet. Mijn mening is dat er wat mij betreft absoluut geen sprake is van een heksenjacht op rokers. Ik ben zelf ook erg verslaafd aan die rotzooi geweest dus ik begrijp hoe je je voelt.
En nogmaals, dat er in treinen niet meer gerookt mag worden vind ik heel normaal. dat mag in geen enkele openbare gelegeheid.
30 september 2003, 12.03 uur
Han [www]
@gooly, De niet-roker beschermen is idd een hele goede zaak. Daarom dat er waarschijnlijk ook niet meer in treinen gerookt mag worden. (of denk ik nu te simpel?)
30 september 2003, 12.04 uur
MiSSGieN [www]
@Han: dat denk ik wel.
Ik denk nl. dat er altijd mensen zullen zijn die dan gewoon gaan zitten roken. En denk eens aan de agressie die dat oplevert.
Zoals ik al eerder zei: Er is een heksenjacht gaande op rokers.
30 september 2003, 12.35 uur
Gooly [www]
Als je kijkt naar het verleden, dan zul je altijd zien dat het compleet verbieden en negeren van het gedrag van een hele groep mensen nog altijd meer problemen heeft veroorzaakt dan opgelost. Waarom denk je dat verschillende partijen b.v. legalisering van softdrugs gerealiseerd ziet? En onder bepaalde omstandigheden zelfs het verstrekken van harddrugs? (zonder rokers als junkies af te willen schilderen, maar het gaat om het voorbeeld) Op die manier kan men nog enigzins invloed uitoefenen op het gedrag van deze mensen en de boel een beetje in goeie banen leiden. En het compleet verbieden van roken, zal de niet-roker meer problemen dan voordelen opleveren. Het verschil tussen een trein en een openbaar gebouw is dat je over het algemeen langer in een trein zit dan in een openbaar gebouw, waar je meestal zo weer uit bent. (En zoals Juul al zei; een trein leent zich daar gemakkelijk voor met zijn afzonderlijke ruimtes). En de uitzonderingen daarop, ja, ik vind het ook dom dat men in openbare gebouwen waar men over het algemeen langer bezig is, geen rokersruimte inricht.
Ik denk dat zoiets redelijkerwijs van geval tot geval bekeken moet worden.
En hoewel ik termen als: "heksenjacht" schromelijk overdreven vind, kan ik me de kwaadheid van de rokers goed voorstellen.
Ik ben er van overtuigd dat rokersruimtes in het belang zijn van de niet roker.
30 september 2003, 13.24 uur
MikMak [www]
Tjee, wat een discussie!
Wat dat roken betreft: ik rook niet en heb dat nooit gedaan, maar ik snap al die ophef niet. Ik geloof best dat er mensen zijn die er last van hebben en daar moet dan iets voor geregeld worden, maar er zijn ook een hoop zeurpieten, hoor! Ik zit liever bij een stel rokers dan naast zo'n dame die teveel parfum gebruikt, een meneer met een smerige aftershave of een puber die wel eens zou kunnen denken over een dergelijk product.
Verder ben ik het met Gien eens. Het openbaar vervoer maakt zichzelf onmogelijk. Ik zou heel graag zonder auto leven (heb zelf geen rijbewijs, maar echtgenoot wel), maar dat is in ons dorp en met een gezin met drie kinderen (inmiddels al twee in het dure tarief!) veel te duur en onhandig.
MEt het OV komen we nergens, op de verkeerde tijden en daar moeten we dan ook nog idioot veel voor betalen!
30 september 2003, 17.13 uur