missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Dat gaat de goede kant op!
04 september 2003, 16:03 uur
Europees Parlement voor homohuwelijk
Het Europees Parlement wil dat homo's en lesbiennes in alle lidstaten moeten kunnen trouwen. Ook zouden ze kinderen moeten kunnen adopteren.
Het parlement heeft een voorstel daartoe donderdag aangenomen, hoewel dat met enige verwarring gepaard ging. Een mensenrechtenrapport met het voorstel was ingediend door de Franse communist Sylla, waarna de liberalen de regeling wilden afzwakken tot geregistreerd partnerschap. Dat ging de christendemocraten te ver. In de discussie en onduidelijkheid die volgde, werd het oorspronkelijke voorstel aangenomen.
Het standpunt van het Europees Parlement heeft geen jurische waarde, maar is een signaal. ,,Het is een revolutie wat betreft het homohuwelijk. Vijf jaar geleden was dit hier niet mogelijk geweest'', vindt PvdA-EuroparlementariŽr Swiebel.
Zij heeft vorig jaar geprobeerd om hetzelfde voorstel aangenomen te krijgen, wat toen mislukte. ,,Kennelijk worden de geesten er rijp voor. Dit steekt de mensen die het aangaat een hart onder de riem.''
Homo's en lesbiennes kunnen nu alleen in Nederland en BelgiŽ een burgerlijk huwelijk aangaan. In zeven andere landen kunnen ze een geregistreerd partnerschap sluiten.


Bron: ANP via Trouw
[0]