weblog
missgien.net
gien.web-log
Doorzoek weblog:


Moeder Natuur
01 september 2003, 07:52 uur
J, een vriend van ons, woont in Brussel. Hij woont daar omdat hij bij de EU werkt. En J. heeft daar een leuk meidje leren kennen, uit Zweden, die ook bij de EU werkt. Vorige zomer zijn ze getrouwd. Op een Zweeds privé-eiland, no less...
Zweedse schone wordt zwanger en gaat eerstdaags bevallen. Op 17 september.
Weet ze dat nu al?
Ja, dat is namelijk gepland. Op 17 september wordt het kindje gehaald met een keizersnede. Daar hebben pa en ma verder niets over te vertellen, dat hebben de medici zo bepaald. Het kindje is nog niet gedraaid, dusch moet het gehaald worden. Daar zijn ze heel strikt in in Belgica, zo vertelde J.
Thuisbevallingen zijn er uit den boze en keizersnedes worden tevoren ingepland. Dat is, zo hoorde ik, omdat bepaalde artsen bepaalde dagen de OK mogen gebruiken. De arts van J. en zijn vrouw heeft op woensdag de OK, en dusch moet zij op een woensdag bevallen.
En als het kindje zich toch nog draait en gewoon eruit wil?
Dat wordt door de Brusselse bevallingsarts en als 'te verwaarlozen' kans beschouwt.
Nu weet ik niet zo heel veel van bevallingen - ik heb er maar eentje gehad en heb daar verdomde weinig van meegekregen- maar zo ver als mijn kennis gaat, draait zo'n kindje zich juist voor de bevalling om, duch...
Ik hoop toch zo dat 't kind op 16 september gilt: "Ik wil er NU uit!"

Heeft Moeder Natuur dan helemaal niets meer in te brengen, tegenwoordig?
[4]
Juul [www]
Wat ik me nog kan herinneren van bij een vriendin die een kleintje in stuitligging had, is dat het wel belangrgrijk is of het kindje met het gezichtje naar voren of achteren ligt om natuurlijk te kunnen bevallen. En dat ze het kindje 4 weken voor de uitgerekende datum hebben geprobeerd te draaien omdat er daarna eenvoudigweg geen ruimte meer voor is. Dat lukte niet maar het koppie van het kindje lag gunstig dus kon ze uiteindelijk natuurlijk bevallen, gelukkig.

Over de toeters en bellen die 'tegenwoordig' bij bevallen schijnen te horen kan ik me overigens enorm verbazen.
01 september 2003, 12.17 uur
Gien
Ik was anders heel erg blij met die 'toeters en bellen', want zonder had ik ook een keizersnede moeten ondergaan. Nu kon het 'slecths' een ruggeprik en legertje medisch personeel (cardioloog, gynaecoloog, anesthesist, en een stuk of 5 verpleegkundigen). 't Was erg gezellig rond mijn bed ;-)
01 september 2003, 13.00 uur
Juul [www]
Ja natuurlijk, die toeters en bellen had ik ook nodig toen Nick 'eruitgepeuterd' werd. Maar toen was er iig een medische noodzaak.
01 september 2003, 13.42 uur
Gien
Precies! Maar in Belgica - zo heb ik vernomen - moet je voor elke bevalling naar het ziekenhuis -thuisbevallingen komen daar niet voor!
Hoelang zou een keizersnede nog in het ziekenfonds zitten :-/
01 september 2003, 15.29 uur