missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Vakantie in Baskenland
23 juli 2003, 08:38 uur
Vreemd, hoe een nieuwsbericht je kan doen herinneren aan iets waar je al heel lang niet meer hebt gedacht; dat overkwam mij vannacht toen ik op het nieuws het bericht hoorde over de bomaanslag in Spanje... Mijn gedachten vlogen terug naar die zonnige middag in Pamplona (of Burgos, mijn geheugen laat me hier even in de steek) in -naar ik meen- 1991. Samen met mijn toenmalige lief maakte ik een rondreis door noordelijk Spanje/Baskenland. Ex was gefascineerd door de geschiedenis van de Basken en had enige sympathie voor hun queeste, deze vakantie veranderde daar wel iets aan.
We lagen in een parkje te genieten van een sista toen ik werd opgeschrikt door een enorme knal: mijn oren plopten, de grond schudde en het eerste wat ik kon uitbrengen was "Een aanslag!".
"Welnee", zei Ex "Da's een gasexplosie - die komen hier vaker voor dan aanslagen." Hij nam niet eens de moeite nam de zakdoek van zijn gezicht te halen. In keek om me heen: iedereen leek toch behoorlijk rustig te reageren, al hoorden we wel direct een kakafonie aan sirenes.
"Hoe weet je zo zeker dat het een gasexplosie was en geen bom?", vroeg ik. Ex vertelde over zijn ervaringen op eerdere reizen in deze contreien, toen aanslagen echt aan de orde van de dag waren. "Gasexplosies klinken gewoon anders", beweerde hij stellig. Ik nam het van hem aan: hij kon het tenslotte weten.
De volgende ochtend kwam Ex terug van de campingwinkel met ons ontbijt (Dos cortados, por favor) en een Engelstalige krant: "Je had gelijk", zei hij. Er was een aanslag gepleegd: een brutale aanslag! Op het hoofdbureau van de regiocommandant van de Guardia Civil. Vele civilisten raakten hierbij gewond en een enkeling overleefde de aanslag niet.
Later op de 'day-after' liepen we door de straat waar de grootste regionale krant werd gemaakt: de etalage was n grote verschrikking: het bloed spatte ervan bij wijze van spreken. Pas later realiseerden wij ons dat de bomaanslag letterlijk om de hoek van de 'krantenstraat' had plaats gevonden en nog geen 300 meter van waar wij die middag lui lagen te zijn... In Baskenland ben je nooit veilig voor de ETA, dat realiseerde ik me op dat moment.

Dat was mijn eerste en tot nog toe enige ervaring met een bomexplosie: ik kan het je niet aanraden. Later meer over deze 'vakantie' in Spanje waar we nog meer spannende momenten hebben meegemaakt....
[0]