missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Tradities: het Gevelconcert
17 juli 2003, 10:16 uur
Het Gevelconcert is één van de kortste tradities van de Vierdaagse(feesten), maar wel een èchte: uit spontaniteit geboren.
In 1991 werd het gevelconcert voor het eerst gehouden bij wijze van geintje. Een dweilorkest liep door de Molenstraat, alwaar een van de dweilers een zaak had. Hij had een lumineus idee: laten we op de gevel gaan zitten en een concertje geven. Zo was het gevelconcert geboren. Het idee ging van mond naar mond en het kon domweg niet anders, of het zou het volgende jaar gewoon weer terug komen.
Het gevelconcert, volkomen pretentieloos, groeide al gauw uit het geveljasje van die ene zaak en andere eigenaars werd gevraagd om ook hun gevel ter beschikking te stellen, en de dweilorkesten stonden te dringen om een deuntje mee te mogen toeteren.
Prima, alleen kwam er al snel wel erg veel publiek op het nieuwe fenomeen af. Na vier jaar in de Molenstraat zagen de concertleider en de organisatie van de zomerfeesten geen andere oplossing dan verhuizen naar de huidige lokatie: de Grote Markt. Centraal daarbij staan de gevels van de historische panden en het dito waaggebouw aan de Markt.
Dit jaar deden 5 dweilorkesten mee aan het concert: de Blue Mops, de Fietsband, Toeternietoe, 't Kapelleke en Fan Tatteme en allemaal onder leiding van Louis Peters.
[0]