missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Arturo?? Ammehoela!!
19 juni 2003, 10:36 uur
'Koning Arthur geen Brit maar Italiaan'
Koning Arthur, voor Engelsen een mythische held, blijkt eigenlijk een Italiaan te zijn. De Arthur-legendes over het zwaard in de rots en de zoektocht naar de Heilige Graal zouden niet meer zijn dan kopieŽn van oudere Italiaanse verhalen. (...) Tot nu toe werd aangenomen dat de avonturen van Sint Galgano imitaties waren van de levensloop van Koning Arthur. Maar Moiraghi stelt dat het precies andersom is gegaan. In zijn boek 'Het raadsel van Sint Galgano' schrijft hij dat de legenden rond Koning Arthur geÔnspireerd werden door verhalen van rondtrekkende Toscaanse troubadours. Vergelijking van teksten over Sint Galgano en Koning Arthur lijken deze these te bevestigen. De verhalen van Sint Galgano blijken van een oudere datum te zijn.
(Lees het volledige artikel bij RTL Nieuws).

Na enig zoekwerk vond ik meer informatie over de verhalen van St. Galgano bij TravelGuide: Galgano Guidotti was a knight born to rich parents in 1148. He wants to renounce the material world and also the arts of war. As sign to renounce violence, Galgano thrust the sword in the stone, adoring it as the Cross. Later on he does some miracles and die in 1181. Was declared Saint in 1185.

Er wordt bij deze berichtgeving een belangrijke, maar veelgemaakte fout gemaakt: men gaat ervan uit dat de verhalen over Arthur stammen uit de verlichte middeleeuwen, uit de Romantiek, uit de tijd van de Hoofse Liefde. Niets is echter minder waar: de originele verhalen stammen uit Wales en zijn origineel in Gaelic geschreven. Een dame, genaamd Charlotte Guest, heeft de artikelen in het Engels vertaalden opgenomen in de bundel: The Mabinogion. In deze verhalen komt de naam Arthur en verwijzingen naar zijn daden meerdere keren voor.

Zoals het stuk van RTL aangeeft zouden verhalen over de Ronde Tafel en de Heilige Graal kopiŽn zijn van die van Galgano. Dat is heel goed mogelijk, het is algemeen bekend dat deze verhalen zijn verzonnen/bedacht (of wellicht gekopieerd) ten tijde van het Liefdeshof van Eleonora van AcquitaniŽ - de aartsmoeder van de hoofsheid. Lees daar hier meer over. In deze periode werd het boek van Geoffrey of Monmouth geschreven, waarin de hoofse verhalen over Arthur staan. Vermoedelijk wordt er naar dit boek gerefereerd als men het heeft over "kopiŽn". Voor mij hebben die verhalen echter nooit tot de Arthuriaanse legende behoort.
[0]