missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Over roken enzo...
18 juni 2003, 09:45 uur
De volgende column komt uit de Metro van vandaag. De schrijver is onbekend, het is een zgn. 'waarnemer' omdat Justus van Oel ziek is, zo meldt de papieren versie van de krant.

Jehova’s Getuigen moeten in de leer
Roken moet mogen en samen komen we er wel uit. Jaja...
Het waren leuke slogans van de tabaksindustrie en haar lobbyclub, maar geholpen hebben ze niet. Vanaf 1 januari 2005 geldt in Nederland zo ongeveer overal een rookverbod.
Vooralsnog niet in je met zelf geleend geld gekochte woning, maar dat komt nog. Tenslotte ontsnapt die smerige rotzooi via kieren, ramen en deuren ook richting openbare ruimte en da’s toch een vorm van dwingen tot meeroken.
Een eclatante overwinning voor de anti-rooklobby. Waarmee de Elsen Borst van deze wereld van harte worden gefeliciteerd. Roken is slecht voor de gezondheid (feit), meeroken dus ook (feit), dus als we het de rokers nu maar op zoveel mogelijk plaatsen onmogelijk maken te roken, dan stoppen ze er vanzelf wel mee (geen feit) en gaan minder jongeren er mee beginnen (geen feit). Wel eens op een Amerikaans vliegveld geweest? New York heeft, midden in de looproute, een vissenkom waarvan het plafond met asfalt is geverfd en de glazen wanden met teer zijn behangen - en het is er altijd razend druk. Zo druk, dat een roker na zeven uurtjes verplicht non-smoken in de lucht geen eigen sigaret hoeft op te steken om zijn tekorten aan te vullen. Inademen volstaat. Roken is een ziekte, mensen, net als te veel drinken (krijg je leverkanker van), te veel eten (krijg je hartkanker van) en te veel in de zon (krijg je huidkanker van).
Maar goed, waar de anti-dranklobby geen poot aan de grond krijgt, de anti-eetlobby al evenmin en de antizonnebanklobby al helemaal niet, heeft de antirooklobby de strijd gewonnen. Op plaatsen waar het doorgaans gezellig is, mag over een tijdje niet meer gerookt worden. Soit.
Waar ik echter wel kromme tenen en acute hartruis van krijg, is die vreselijk gelijkhebberige toon van niet-rokers als het gaat om de misdaden hen door de rokers aangedaan. Het ergste zijn de ex-rokers. Van ex-rokers kunnen die andere handelaren in De Enige Waarheid, de Jehova’s Getuigen, nog veel leren. Qua
vasthoudendheid. Qua retoriek. Qua drogredeneringen. Qua zendingsdrang. En waarschijnlijk ook qua slechte adem. Of is het Jehova’s Getuigen verboden te roken, dat kan ik me gezien het feit dat ze eigenlijk helemaal geen leuke dingen mogen doen zo maar voorstellen.
Wat de ex-roker voor heeft op de Jehova’s Getuige is vooral zijn gebrek aan relativerings- en incasseringsvermogen. Als er eens een Jehova’s Getuige (of twee, het zijn er altijd twee) bij mij aanbelt (altijd minimaal één lekker wijf, maar dat terzijde), wordt zonder morren geaccepteerd dat ik een andere kerk aanhang. Natuurlijk, de vrouw dringt even aan, vraagt of het écht wel goed gaat met
mijn relatie, mijn .nanciën en mijn twee bloedjes van kinderen, maar als ik nog een keertje zeg dat ik mijn producten in een andere winkel koop, krijg ik de groeten en de zegen.
Zoals dat hoort.
Jehova’s Vrouwtje accepteert dat de heilstaat nu eenmaal niet voor iedereen is weggelegd. Vindt het jammer dat ik niet met haar mee wil, te zijner tijd, maar ze neemt er goedmoedig genoegen mee. Da’s mooi. Leven en laten leven.
Maar het kost wel klanten. Ex-rokers hebben van het deurbezoek van de Jehova’s Getuigen geleerd dat het zo in elk geval niet opschiet. Dus hebben ze besloten een andere tactiek toe te passen. Bikkelhard er in en net zo lang door gaan tot de roker de paria is die hij diep in zijn hart ook nog zou willen zijn, want lekker blijft zo’n peuk, maar niet is uit angst door de rest van de sekte verketterd te worden. Het is geen leven, maar ze kunnen vanaf 2005 wel weer naar de kroeg. Wat zal het daar gezellig zijn zonder rokers...
[0]