missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


In de bus
12 mei 2003, 11:53 uur
Het verkeer zat muurvast: T. zou beslist te laat op school komen. Gedurende 10 minuten verbleven we op het Keizer Karelplein, die in de maandagochtendspits kreunde onder het geweld van de wielen. Op de maandag rijden de bussen ook via het Plein vanwege de weekmarkt die dan in het centrum plaatsheeft.
Een groep scholieren, eenvoudig te herkennen aan de grote broeken en de nog veel grotere rugzakken die laag op hun rug hangen, loopt vanaf het station naar hun school. Ze zijn het plein lopend veel eerder rond, dan wij het in de bus.
Tussen hen in een vreemde eend in de bijt: een zakenman - strak in pak, een messcherme vouw in zijn broek, attachékoffer in de rechter-, paraplu in de linkerhand - doet verwoedde pogingen tussen de scholieren uit te komen. De scholieren laten hem niet gaan, zijn gezicht staat op onweer. Gaat hij naar links, gaat de hele groep voor hem ook naar links; gaat hij naar rechts, gaat de groep naar rechts.
Onschuldig vermaak, lijkt mij, maar de Zakenman lijkt daar anders over te denken. Ik zie hem iets zeggen en hevig gebaren met zijn paraplu. De scholieren lachen alleen maar... zij zijn beslist niet onder de indruk. Uiteindelijk verlies ik ze uit het oog: ze lopen harder dan wij rijden.
Even later, we zijn het plein eindelijk af, halen we ze weer in. Het is de Zakenman gelukt om zich los te maken van de groep. Met een venijnige pas loopt hij naar de deur van een statig kantoorgebouw aan de Oranjesingel: 'Notariskantoor' staat er met grote letters op het bord in de tuin. Met een ferme duw doet hij de deur open en loopt naar binnen. Het laatste wat ik van hem zie is de punt van de paraplu.
[0]