missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


Moederdag II
11 mei 2003, 10:53 uur
De geschiedenis van moederdag

Mensen over de hele wereld hebben moeders al duizenden jaren geŽerd. In de oudheid werd de naam moeder gegeven aan dingen en plaatsen waarvan zij hielden en eerden zoals moeder aarde en moeder natuur. De Grieken organiseerden zo het jaarlijks lentefeest ter ere van de moeder aller Goden, Rhea. In de Middeleeuwen was 'Moeder Zondag' een kerkelijke feestdag in Europa. Het werd op de zondag voor Pasen gevierd. In deze periode verlieten kinderen hun ouderlijk huis op jonge leeftijd om een vak te leren. Elke lente kwamen de kinderen thuis op deze zondag. Zij bezochten hun kerk en moeder en namen geschenken voor beiden mee.

In Nederland wordt moederdag op de tweede zondag van mei gevierd. De oorsprong van deze traditie in moderne vorm is met zekerheid te herleiden tot het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten. De Amerikaanse vrouw Anna Reeves Jarvis begon, nadat haar moeder was overleden in 1906 op de tweede zondag van mei, een campagne bij de plaatselijke kerkleiders om op deze dag een speciale dienst ter ere van alle moeders te houden. In 1907 werd in Grafton, West Virginia de eerste moderne moederdag gevierd. De traditie werd al snel overgenomen in de rest van de Verenigde Staten en in 1914 riep president Wilson de tweede zondag van mei uit tot officiŽle feestdag ter ere van alle moeders.

De Amerikaanse feestdag werd na de Eerste Wereldoorlog door veel landen overgenomen, zo ook in Nederland. Vooral de afgelopen twee decennia leeft moederdag meer dan ooit in Nederland en andere landen. De traditie van het geven van kadoīs aan moeder op de feestdag werd door de middenstand met open armen ontvangen. De komkommertijd tussen Pasen en Sinterklaas kreeg zo weer invulling door de nieuwe feestdag. Moederdag wordt tegenwoordig voornamelijk gekenmerkt door het verwennen van moeders in de vorm van een persoonlijk kado of een ontbijt op bed. Ook worden de huishoudelijke taken van de moeder overgenomen door vader en kinderen zodat moeder van een dag van complete rust kan genieten.
[0]