weblog
missgien.net
gien.web-log
Doorzoek weblog:


Nederlanders willen Koninginnedag moderniseren
30 april 2003, 10:11 uur
Koninginnedag moet gemoderniseerd worden. Bijna de helft van alle Nederlanders is die mening toegedaan. Dat blijkt uit een enquete van bureau Intomart, in opdracht van het Algemeen Dagblad, dat de resultaten woensdag publiceert.
De jaarlijkse bezoeken van de vorstin aan twee plaatsen op Koninginnedag geven haar geen goed beeld van hoe de Nederlanders de feestdag vieren, meent 65% van de ondervraagden. Ze zou daarom verrassingsbezoeken moeten afleggen, meent precies de helft, en meer 'gewone' evenementen moeten bezoeken, zoals vrijmarkten en concerten. Het AD meldt niet hoeveel mensen zijn ondervraagd.
Koninginnedag geniet ruime steun onder de bevolking. Ongeveer 85% vindt dat het een nationale feestdag moet blijven. Ook als prins Willem-Alexander de troon bestijgt moet er op 30 april worden gefeest. Bijna 30% verkiest 27 april, de verjaardag van de kroonprins, en 5% 17 mei, wanneer prinses Máxima jarig is.
Uit de enquete blijkt verder dat 72% van de Nederlanders achter de monarchie staat. 19% zou liever een gekozen staatshoofd zien. Bijna de helft denkt dat Willem-Alexander klaar is om zijn moeder op te volgen, terwijl 28% hem nog te onervaren vindt.
Bron: ANP, 30 april 2003
[2]
ErHa [www]
Ik ben meer voor 5 mei als Nationale feestdag. Maar ik hoor dan ook bij die 28% uit de laatste alinea...
30 april 2003, 10.38 uur
Gien
't Is lood om oud ijzer: het zal me worst zijn wanneer, als ik maar een dag vrij heb! ;-)
30 april 2003, 10.47 uur