missgien.net
weblog
gien.webl-log
Doorzoek weblog:


De Terp
25 april 2003, 09:00 uur
"Opvanghuis De Terp in Winssen bestaat morgen 20 jaar", lees ik zojuist in de krant.
Mijn geheugen draait op volle toeren. Al heb ik slechts anderhalf jaar deel uitgemaakt van het team dat De Terp draaiende hield, het was een warme en mooie tijd.
Uit het artikel leer ik dat er tegenwoordig een kracht rondloopt die wordt betaald door de gemeente Nijmegen en dat er daarnaast Melkertbanen zijn. In 'mijn tijd' waren die er nog niet. We waren allemaal vrijwilligers; we hadden in die tijd amper genoeg geld om het eten rond te krijgen, laat staan dat we betaald konden worden. In die tijd verbouwden we nog onze eigen groente en hadden we kippen voor de eieren! 'In die tijd' is trouwens ongeveer 1990/91.
'De Terp' is gevestigd in de oude R.K. pastorie van Winssen, een kerkdorp in de gemeente Beuningen. Het opvanghuis ligt op een door mensenhanden gebouwde hoge en droge plek die, toen de dijken nog niet voltooid waren, bescherming bood tegen het stijgende water. Ik heb menigmaal gedroomd van een pand als die pastorie. Het lijkt me geweldig om daar met nog een ander gezin te wonen. De kamers zijn groot en ruim, zoals het bij een pastorie betaamd en de keuken is een echte 'Saartje-keuken'. Enorm groot met ene authentieke kast en een granieten aanrecht. Althans, toentertijd nog wel...
In de zomer was het opvanghuis altijd vier weken dicht en om te voorkomen dat er in die tijd iets met het pand gebeurde, konden er medewerkers logeren. Gratis.
Zo heb ik er ook een week gelogeerd, met Ex en mijn toenmalige huisgenoten. Heerlijk was de boomgaard met de schapen, heerlijk was ook de enorme barbecue die we hielden... ik heb er nog ergens foto's van, maar vraag me niet waar!

Morgen bestaat De Terp 20 jaar... jammer dat ik al een afspraak heb. Ik had er best nog es willen kijken.
[0]