[ links]   []   [archief]   [index]

Archeologen vinden graven bij de Dode Zee


Archeologen hebben dicht bij de plek waar de Dode Zee-rollen zijn gevonden een mausoleum en een lijkkist ontdekt waarin waarschijnlijk belangrijke leiders uit het vroege christendom zijn begraven. Ze werden gevonden in de heuvels langs de Dode Zee op slechts een paar honderd meter van de grotten waar in 1947 de Dode Zee-rollen werden aangetroffen. De archeologen stuitten ook op een tot dan toe onbekende grot waar ze een mat en een stuk weefsel van geitenhaar aantroffen, die wellicht meer licht kunnen werpen op de bewoners die daar rond de eerste eeuw na Christus leefden.

Volgens Hanan Eshel, van de Bar Ilan Universiteit in Tel Aviv, was het mysterieuze graf al een jaar geleden gelokaliseerd met geavanceerde radarapparatuur. Helaas hadden dieven, die de archeologen waarschijnlijk in de gaten hadden gehouden, het graf al geplunderd voordat de officiŽle opgravingen begonnen. ,,We konden er alleen uithalen wat de rovers voor ons hadden achtergelaten en dat was de bodem van de lijkkist'', aldus Eshel, een van de leiders van de opgraving die wordt uitgevoerd door IsraŽliŽrs en Amerikanen. ''De lijkkist was gemaakt van zink dat was gesoldeerd om een houten kist. Het was voor het eerst dat zoiets in IsraŽl of Palestina is gevonden.''

Qumran was een plek waar zich een ascetische joodse sekte, de Essenen, had teruggetrokken. De schrijvers van deze sekte maakten de Dode Zeerollen, de oudste Hebreeuwse bijbelteksten die tot nu toe zijn gevonden. Toen in de eerste eeuw na Chr. de Romeinen het land binnentrokken, verborgen ze hun kostbare geschriften in potten die ze in de bijna ontoegankelijke grotten in de rotsen verstopten. De eerste van de Dode Zee-rollen werd in 1947 door bedoeÔnen ontdekt. Sindsdien zijn in totaal 900 delen teruggevonden. De zinken kist wordt onderzocht in het Israel Museum in Jeruzalem. Omdat hout en beenderen ontbreken zal het moeilijk zijn de kist te dateren. De waardevolste bewijsstukken, zoals het deksel van de kist, zijn waarschijnlijk meegenomen door de grafrovers. Het mausoleum ligt op enkele meters van het graf, op een plek die uitziet over de Dode Zee. Zondag zijn in het mausoleum menselijk overblijfselen aangetroffen. De dode moet een zeer belangrijk persoon zijn geweest. ,,Op deze plek hebben waarschijnlijk zo'n 1200 Esseense graven gelegen, maar slechts een heeft muren en aardewerk'', aldus een van de opgravers.
Bron: NRC, 28 juli 2003