[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Spoorzoeker, een speurtocht naar het brabantse verleden

Spoorzoeker, een speurtocht naar het brabantse verleden
trefwoorden: Brabant - omroep - serie - geschiedenis
Spoorzoeker is de nieuwe regionale cultuurhistorische tv-serie die dit najaar op Omroep Brabant te zien is.
In Spoorzoeker gaat u veertien weken lang mee op ontdekkingsreis, een spannende tocht door het onbekende verleden van Noord-Brabant. Reis mee naar de plekken waar geschiedenis wordt geschreven.
Overal kun je historische sporen tegenkomen: niet alleen goed opgeborgen in archieven of in de vitrines van cultuurhistorische musea, maar ook diep in de bodem, achter het behang van oude huizen, ja zelfs in je eigen achtertuin of in je eigen straat. Geschiedenis is overal om ons heen en ook onder onze voeten, overal waar je maar komt. Elke plek - hoe onbeduidend soms ook - heeft zijn eigen geschiedenis. Het gaat erom dat je er een neus voor moet hebben om die sporen te kunnen 'ruiken'. Je kunt die sporen uit
het verleden niet horen, want het zijn vaak de stille getuigen van onze voorouders, de mensen die voor ons hebben geleefd. Gelukkig zijn er talloze historici, archeologen, bouwhistorici, landschapsdeskundigen en andere wetenschappers dagelijks in de weer om dat verleden voor ons zichtbaar, leesbaar, tastbaar te maken. Zij wekken de geschiedenis weer tot leven.
Hoe gaat dat historisch bedrijf nu in zijn werk? Hoe komen we aan onze historische kennis? En welke technieken en methoden worden daarbij gebruikt? Dat is wat Spoorzoeker u wil laten zien. Het gaat in deze serie niet zozeer over de antwoorden op historische vragen als wel over de verschillende wegen die de onderzoeker kan bewandelen ter beantwoording van zijn vraag. Niet de resultaten, maar het onderzoek zelf staat dus voorop.
En daar bent u als kijker zoveel mogelijk 'live' bij. U staat er als het ware met uw neus bovenop als een archeoloog een opzienbarende vondst doet of als een historicus juicht als hij na lang vorsen in een oud handschrift weer een stukje van zijn historische puzzel op zijn plaats kan leggen. Zo gaat het Spoorzoeker-team in iedere aflevering samen met gids Vincent van den Elshout op zoek naar sporen uit het Brabantse verleden.
Spoorzoeker is een gezamenlijk initiatief van Omroep Brabant, het Erfgoedhuis Noord-Brabant en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. De redactionele voorbereiding en research is in handen van Ellen Vreenegoor (ROB) en Patrick Timmermans (Erfgoedhuis Noord-Brabant).
De productie wordt verzorgd door Veldkamp Produkties met Ellen van Kempen als regisseur. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OcenW en de Provincie Noord-Brabant.

Voor meer informatie (o.a. uitzendschema en inhoud van de verschillende afleveringen) bezoek de website van het Erfgoedhuis Noord-Brabant: www.erfgoedbrabant.nl