[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

De Azteken en het centrum van de kosmos

De Azteken en het centrum van de kosmos
trefwoorden: Mexico - Azteken
Rond 1520 roeiden de Spanjaarden in Mexico een van de meest fascinerende culturen van onze geschiedenis uit: die van de Azteken.
Hoe bijzonder die 200 jaar bloeiende samenleving was, laat een grote tentoonstelling in Bonn zien.

De Azteken: méér dan een volk van mensenofferaars.

Ze zijn niet blij met de reacties in de Duitse pers. De internationale wetenschappers die de grootste tentoonstelling over de oude Azteken organiseerden die ooit naar Europa kwam, ergeren zich aan de overdadige aandacht voor de mensenoffers van de Azteken. Alsof de mensen die het oude Mexico bevolkten, een barbaarse cultuur zouden onderhouden die -gelukkig maar- rond 1520 door de Spanjaarden compleet werd uitgeroeid.

Dat met die mensenoffers is natuurlijk waar, maar we moeten dat wel even in het juiste perspectief zien. Inderdaad werden er in het rijk van de Azteken, dat bloeide van 1325 tot 1521 in Mexico, van tijd tot tijd mensen geofferd aan de goden. Maar dat waren geen criminele handelingen. De goden, wisten de Azteken, hadden zichzelf geofferd om zon, maan en mens te scheppen. In ruil daarvoor eisten ze wisselgeld en dan waren het hart en bloed van hun eigen schepsels toch niet teveel verlangd, nietwaar? De offerplechtigheden met mensenlevens moesten de harmonie en de continuïteit van de Aztekenwereld verzekeren. ...

Lees verder bij Dagblad De Limburger (7 oktober 2003)