[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Seks in de grotten

Seks in de grotten
trefwoorden: sex - mens
Ergens in de historie van de homo sapiens moeten mannen en vrouwen met elkaar hebben afgesproken dat ze voortaan een paar vormden.
Vreemd, want in de tienduizenden jaren vr het eerste 'huwelijk' had zo'n beetje iedereen met iedereen seks. Waarom werd de mens monogaam?

Laten we meteen twee stereotiepen ontmaskeren. Mannen in het stenen tijdperk trokken hun 'vrouwtjes' niet aan de haren de grot in. Vrouwen waren 20.000 jaren geleden geen afhankelijke en onderdanige seksslavinnen en ze zaten ook niet gedwee in een grot te wachten tot die o zo moedige mannen van de jacht terugkeerden met een mammoet of sabeltijger. Vrouwen waren in die tijd op z'n minst de gelijken van de mannen. Ze gingen veelal mee op jacht en ook zij hadden meerdere seksuele contacten. De omstandigheden waaronder de holemensen leefden, waren van dien aard, dat mannen n vrouwen even hard nodig waren om te overleven: als soort en als groep.

De Britse archeoloog Timothy Taylor leidt dit onder meer af uit het feit dat de weinige beeldjes die uit die tijd gevonden zijn (circa tweehonderd), allemaal vrouwfiguren zijn. Niet n beeldje toont een grote, sterke man, en dat wil wat zeggen volgens Taylor. ...

Lees verder bij Dagblad De Limburger (30 september 2003)