[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Derde grootste amfitheater uit Romeinse tijdperk ontdekt

Derde grootste amfitheater uit Romeinse tijdperk ontdekt
trefwoorden: Spanje - Cordoba - romeinse tijd - amfitheater - 1e eeuw
Archeologen hebben in de Zuid-Spaanse stad Cordoba een van de grootste amfitheaters uit de geschiedenis van het Romeinse Rijk ontdekt.
De ruÔnes van de antieke schouwburg werden ontdekt tijdens voorbereidingen voor de bouw van een nieuw universiteitsgebouw in de zuidelijke stad Cordoba. Burgemeester Rosa Aguilar beloofde de overblijfselen in de oorspronkelijke staat te bewaren.
Het amfitheater zou het derde grootste in het Romeinse rijk geweest zijn. Enkel het Colosseum in Rome en het amfitheater van Carthago in het huidige TunesiŽ hebben nog grotere afmetingen. Volgens de krant Diario de Cordoba is de grootste as van het bouwwerk 178 meter lang en was het gebouw in totaal 20 meter hoog.
Volgens experten werd het amfitheater van Cordoba tussen de eerste en vierde eeuw gebruikt. Het complex, waar gladiatorenspelen werden gehouden, had een capaciteit van 30.000 toeschouwers. Het gebouw werd later geplunderd en verviel tot een ruÔne. De Romeinse verovering van het Iberisch schiereiland werd gevolgd door de komst van de Moren, die tussen de 9e en de 10e eeuw woningen bouwden op de plaats waar het amfitheater had gestaan.
Volgens universitaire bronnen zal er veel geld nodig zijn om de kosten van de blootlegging van het amfitheater te betalen. Vijfzesde van het complex ligt momenteel nog onder vijf meter zand.

Bron: Persbureau Belga, BelgiŽ (27 september 2003)