[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Oud boerengoed gekoesterd op Weversborg

Oud boerengoed gekoesterd op Weversborg
trefwoorden: Lintelo - boerderij - 18e eeuw
De nationale Open Monumentdag kent in Aalten een verrassende 'deelnemer': Weversborg.
Van de familie Van Eerden in Lintelo.

Een officieel museum is het nog niet, maar de Weversborg van de familie Van Eerden in Lintelo begint er wel meer en meer op te lijken.

Op de deel, in de schuren en op het erf van de oude boerenhoeve verzamelt Henrie van Eerden (32) alles wat maar oud is en maar iets met het boerenbedrijf of de boerenhuishouding van vroeger te maken heeft.

De boerderij van 1793 staat in de prachtige historische omgeving van oude eiken en zandwegen. Er is in de loop der tijd wel een en ander aan verbouwd. Het achterhuis werd veranderd, in de jaren zestig werd een nieuw voorhuis gezet en er is woningsplitsing toegegast.

Maar Henrie heeft het achterhuis weer zoveel mogelijk in de oude stijl teruggebracht met een hilde, de vassels (stalpalen) en oude gebintstijlen. Ook maakte hij de grote achterdeur, die dichtgemetseld was, weer open en zette de oude deuren er weer in.

Op het erf zijn de oude schuren opgeknapt, onder andere een schoppe en een kippenhok van het bekende type met lessenaardak. Behouden is ook een planken schuur met een prachtig gebintwerk. ...

Lees verder bij de Gelderlander (12 september 2003)