[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Wat en waaruit dronken onze voorouders

Wat en waaruit dronken onze voorouders,
trefwoorden: wijn - museum
een nieuwe tentoonstelling in het Nederlands Wijnmuseum te Arnhem
Van 15 september tot 1 februari 2004 vindt in het Nederlands Wijnmuseum te Arnhem de expositie plaats “Wat en waaruit dronken onze voorouders”. De expositie geeft een overzicht van vele gebruiksvoorwerpen en dranken die ons volk gebruikte om meer dan de dorst te lessen.

De aanleiding van deze tentoonstelling is de Erasmusprijs 2003 waardoor op het gezamenlijke initiatief van de Nederlandse Museumvereniging én de Stichting Preamium Erasmianum meer dan 40 musea hebben besloten aandacht te zullen besteden aan spijs en drank.

Dat het drankgebruik een onderscheidend ingrediënt van een cultuur is, wordt tijdens deze expositie wel duidelijk. Zo had drank op het gebied van het volkswelzijn een duidelijke functie: in plaats van verontreinigd water was het beter bier en wijn te drinken. Daarnaast was drank een middel om zich tegen het gure weer te wapenen: koukleumen voorzagen zich derhalve van aangenaam smakende vloeistoffen. In de loop der tijden werd ter preventie of genezing van ziekten niet alleen wijn voorgeschreven, maar zag menig elixer en likeur om die reden het levenslicht.

Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan drank als onderdeel van rituelen (miswijn, avondmaalswijn) of tradities waarbij dranken als bruidstranen, hansje in de kelder en kandeel werden geschonken. ...

Lees verder bij Wijninfo (9 september 2003)