[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Botten werpen nieuw licht op migratie naar Amerika

‘Botten werpen nieuw licht op migratie naar Amerika
trefwoorden: Zuid-Amerika - migratie - 10.000 BCE
De theorie dat mensen ongeveer 12.000 jaar geleden vanuit de Beringstraat het Amerikaanse continent binnentrokken, is door de vondst van 33 skeletten in Mexico ter discussie komen te staan..
Dat stellen onderzoekers van universiteiten in Spanje en Mexico donderdag.
De botten lijken op die van de huidige inheemse bevolking van Australië en het gebied van de Stille Oceaan en niet op die van Noord-Aziaten. Dit blijkt publiceerden de onderzoekers in een artikel in het gezaghebbende natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature.
Het team onderzoekers onder leiding van José Rolando-Gonzales van de universiteit van Barcelona heeft 33 skeletten onderzocht die op het Mexicaanse schiereiland Baja California waren gevonden. De botten zijn afkomstig van mensen die tussen 2500 en 3000 jaar geleden op het schiereiland leefden.
De wetenschappers stellen in Nature dat de skeletten relatief lang en smal zijn en lijken op die van de huidige inheemse bevolking van Australië en het gebied van de zuidelijke Stille Oceaan. Volgens de onderzoekers is het niet waarschijnlijk dat deze inwoners van Baja California dezelfde voorouders hadden als de huidige inheemse bevolking van Noord- en Zuid-Amerika. De skeletten van de Noord- en Zuid-Amerikanen zijn kort en stevig en lijken op die van de Noord-Aziaten.

Gelezen bij: ANP via Trouw (4 september 2003)