[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

VOC-archieven op Werelderfgoedlijst

VOC-archieven op Werelderfgoedlijst
trefwoorden: VOC - gouden eeuw - archieven - Unesco
De archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) komen zo goed als zeker op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de Unesco, de culturele poot van de Verenigde Naties.
Dat verwacht het Nationaal Archief in Den Haag.
Het Nationaal Archief heeft de VOC-archieven voor de lijst voorgedragen. Een plaats op de lijst levert geen geld van de Unesco op, maar geldt als een dringend verzoek aan overheden om zoveel mogelijk te doen om het erfgoed in kwestie te behouden.
De VOC-archieven liggen verspreid over de hele wereld. Er is 1400 meter in Nederland, 450 meter in Kaapstad, maar liefst 2,5 kilometer in Jakarta, 310 meter in Colombo, 64 meter in Madras en enkele meters in Londen. In totaal zijn het 34 miljoen pagina's geschiedenis.
Met name de papieren in het Indiase Madras zijn al zo verzuurd, dat ze niet meer op microfilm kunnen worden gezet. Het is volgens het Nationaal Archief zaak de rest van de archieven zo snel mogelijk op deze wijze te redden en de rest op andere wijze te kopiŽren.
Volgens het Nationaal Archief raken alle landen waar delen van de archieven zijn ervan overtuigd dat het hier ook om hýn geschiedenis gaat. Ook staat er informatie in over mensen, dieren en zaken uit nog andere landen. ,,Er wordt van alles in beschreven, van wie je het beste kon omkopen tot de maori's en de dodo, de uitgestorven vogel van Mauritius.'' Interessant volgens de zegsman is ook de informatie over slavernij

Bron: ANP via Trouw (2 september 2003)