[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Linie rond Grol is ook na 376 jaar goed zichtbaar

Linie rond Grol is ook na 376 jaar goed zichtbaar
trefwoorden: 17e eeuw - Groenlo
Niet alleen de Franse Schans, maar de hele uit 1627 stammende linie rond 'Grol' is vanuit de lucht uitstekend zichtbaar.
Archeoloog Eric van der Kuijl heeft het aanvalswerk van het 'Beleg van Grol' woensdag vanuit een helikopter gezien en gefotografeerd.

De archeoloog van het Zelhemse bedrijf Synthegra Archeologie roemt de kwaliteit van de 376-jarige linie. "Laat iedereen goed de waarde beseffen van wat hier ligt. Het is de linie van Frederik Hendrik, het werk in Groenlo is te beschouwen als een generale repetitie voor zijn andere militaire activiteiten, zoals later in 's-Hertogenbosch. Dit is een staaltje krijgskunst waar ze toen in heel Europa van onder de indruk waren."

Van der Kuijls helikoptervlucht volgt op die van amateurvlieger Martin Grevers uit Rietmolen. Die vloog met een ultra-light vliegtuig over het gebied en zag naast de Twenteroute de hoekige vorm van een schans in een ma´sveld. Het ma´s was vergeeld, behalve op de plaats waar ooit de schans liep, daar kleurden de planten groen. ...

Lees verder bij de Gelderlander (28 augustus 2003)