[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Familie Rosie trots op meerkapsboerderij

Familie Rosie trots op meerkapsboerderij
trefwoorden: boerderij - 17e eeuw - Haaksbergen
Het erve Kleinsman aan de Aaftinksweg, waarvan het eerste deel gebouwd is in 1602, is bijzonder vanwege de drie aaneengeschakelde zadeldaken en de ligging van de endskamer.
Die is schuin tegen het woonhuis aangebouwd. Bewoner Anne Rosie kent het geheim: waar nu maïsland is, liep vroeger waarschijnlijk een landweggetje naar Eibergen dat haaks stond op de buitenmuur van de endskamer.

Anne Rosie (45) die samen met haar echtgenoot Dirk Willem (46) en twee kinderen van zeven en negen de boerderij bewoont, leest voor uit een van de boeken van de Historische Kring Haaksbergen.

De geschiedenis van het buurtschap Langelo en ‘haar’ boerderij interesseert haar mateloos. De omgeving ademt een grote historie. De locatie van de boerderij van de familie Rosie maakte eeuwen geleden deel uit van Hof te Langelo, een belangrijk erfgoed in Haaksbergen. Tussen de 14e en 17e eeuw kwamen in dit gebied, ten zuiden van de rondweg, de boerderijen tot leven. Allerlei gebieden binnen het Hof scheidden zich af. Erve Kleinsman behoorde tot het gebied Klein Langelo. ...

Lees verder bij de Twentsche Courant Tubantia (23 augustus 2003)