[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Gallo-Romeinse grafstenen ontdekt in Namen

Gallo-Romeinse grafstenen ontdekt in Namen
trefwoorden: Namen - romeinse tijd - 2e eeuw - gallisch - grafsteen
Bij de Citadel van Namen zijn in het kasteel van de graven begin augustus twee grafstenen ontdekt met goed bewaarde inscripties die dateren uit de Gallo-Romeinse periode.
Het gaat om een belangrijke archeologische vondst.
De eerste grafsteen stond bij het graf van een echtpaar. Na analyse bleek de steen van eind tweede eeuw, begin derde eew te dateren. "De namen op de grafsteen zijn van Germaanse origine", aldus epigrafist Marie-Therèse Rapsaet-Charlier. "Ze wijzen erop dat de overledenen geen slaven waren, maar ook niet het Romeinse burgerschap hadden".
Op de tweede grafsteen met inscripties, die ongeveer even oud is als de eerste, staat een hulde van een vrouw aan haar overleden echtgenoot. Ook deze steen is erg goed bewaard. De namen hier zijn van Latijnse origine, wat betekent dat de streek in die periode al sterk geromaniseerd was. De eerste regel van de grafsteen is versierd met een bijltje, een symbool dat voor verschillende interpretaties vatbaar is, en veel voorkomt bij Romeinse inscripties in Lyon en Trier. Maar in België is het nog maar de vierde keer dat dit teken werd aangetroffen.

Lees verder bij: De Tijd (21 augustus 2003)