[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Met Neanderthalers rond het kampvuur

Met Neanderthalers rond het kampvuur
trefwoorden: BelgiŽ - Limburg - Neanderthalers - Saale-ijstijd
Voor het zesde jaar op rij graven archeologen van het laboratorium voor Prehistorie van de KU Leuven in Limburg naar resten van Neanderthalers.
Op vijf plaatsen in een oude leemgroeve zijn voorwerpen gevonden die gemaakt zijn door deze voorhistorische mensachtigen. Zondag kan het publiek de opgravingen en de stenen werktuigen ter plaatse bezichtigen.
Rond de beek het Hezerwater, vlak bij de Nederlandse grens tussen Bilzen en Maastricht, sloegen Neanderthalers hun jachtkampen op, aan het einde van de voorlaatste ijstijd, de Saale-ijstijd. In die periode van geleidelijke opwarming, trokken de Neanderthalers naar het noorden.
In het toenmalige steppenklimaat joegen ze op kuddes grote zoogdieren zoals mammoets en muskusossen, waarvan beenderen en kiezen in de jachtkampen zijn teruggevonden. Als het kamp werd opgebroken en de groep Neanderthalers verder trok, kwamen hyena's de overgebleven dierenbotten afkluiven. Wellicht verslikte zo'n aaseter zich weleens in een mammoetenrib, want er zijn ook botten van hyena's in de jachtkampen gevonden.

Lees verder bij: De Standaard (21 augustus 2003)