[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

'Munten verzamelen uit liefde'

'Munten verzamelen uit liefde'
trefwoorden: munt - 19e eeuw
"Munten moet je nooit poetsen, dan krijg je krasjes", vertelt een man tegen zijn buurman in de hal van het Streekmuseum in IJzendijke.
Samen zitten ze te wachten om hun munten te laten taxeren bij drs. W. van Moll, de eerste gecertificeerd registertaxateur in Nederland. Hij taxeert deze vrijdag geheel gratis munten en penningen van verzamelaars en nieuwsgierigen.

In de ontvangsthal van het museum wachten de mensen geduldig op hun beurt. Van Moll hanteert een strak tijdschema. Tien minuten besteedt de taxateur per bezoeker. Niet erg lang, maar lang genoeg om meer te weten te komen over een onbekende munt in de verzameling.
De gesprekken in de hal gaan bijna vanzelfsprekend over munten. Gouden tientjes, verzamelwaarden, zilverprijs en complete series uit bepaalde jaren passeren de revue. Ervaringen worden over en weer uitgewisseld.

Schilderij
E. Verschueren uit Sas van Gent is geen echte verzamelaar, maar heeft desondanks een goed gevulde map bij zich. "Mijn ouders waren melkboer en onderweg kwamen ze altijd veel vreemd geld tegen. Ik heb ze nooit laten taxeren, maar was nu toch wel benieuwd. Het is net als met een schilderij. Als je er één hebt hangen, vraag je je toch af of het iets waard is", aldus Verschueren.
Zijn map zit vol oude munten. Tien-centsstukken voor in de gasmeter, vierkante stuivers en een berg rijksdaalders. Zijn pronkstuk is een exemplaar uit 1848 met een afbeelding van Koning Willem II. ...

Lees verder bij de BN/DeStem (16 augustus 2003)