[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

'Bij controle slikten ze die dobbelstenen gewoon in'

'Bij controle slikten ze die dobbelstenen gewoon in'
trefwoorden: Helmond - middeleeuwen - Oude Huys - Kasteelplein
Wie niet goed oplet, ziet de schaakstukken en dobbelstenen in het Helmondse Gemeentemuseum zo over het hoofd. De objecten liggen open en bloot in een vitrine, maar zijn zo klein dat ze nauwelijks opvallen.
Zowel de schaakstukken als de dobbelstenen komen uit de elfde en twaalfde eeuw. De voorwerpen zijn boven water gekomen tijdens het opgraven van het Oude Huys op het Kasteelplein.
'Met name de schaakstukken werden in eerste instantie door archeologen niet als zodanig herkend', vertelt stadshistoricus Theo de Jong. Het schaken ontstond in India en won vanuit daar zowel in het oosten als het westen aan populariteit. Vanaf de elfde eeuw veroverde het spel, dat aanvankelijk vooral populair was bij de adel en de geestelijkheid, geleidelijk Europa. 'De elite uit het Oude Huys trok van burcht naar burcht. De schaakstukken stonden daarom niet in de kast, maar zaten in grote kisten', legt De Jong uit. Met de opkomst van de steden leerde ook de burgerij schaken en al snel beheerste die laag van de bevolking het spel beter dan de adel.

Lees verder bij: De Gelderlander (16 augustus 2003)