[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Grondwaterpeil bijna op laagterecord

Grondwaterpeil bijna op laagterecord
trefwoorden: Nieuw-Namen - groeve - vondsten
Het grondwaterpeil in de Meester van der Heijdengroeve in Nieuw-Namen zakt zo snel dat binnen korte tijd een record wordt gehaald.
Het peil moet in augustus normaal gezien schommelen rond 45 boven Nieuw Amsterdams Pijl (NAP), maar staat nu op 12 boven NAP en zal de komende maanden vermoedelijk nog zakken tot zelfs 20 onder NAP. Vooral bomen hebben hier zwaar onder te lijden.
Groeve-beheerder R. Bleijenberg meet al vijftien jaar om de twee weken het grondwaterpeil in de groeve. De watertafel die onder de Kauterse rotsen ligt, is volgens hem zeer betrouwbaar omdat niet, zoals in kreken wel het geval is, water wordt afgetapt of bijgepompt.
Bleijenberg meet het grondwaterpeil met een zogeheten peilschaal. Het ijkpunt van het NAP heeft hij nauwgezet afgeleid van de naastgelegen kerk. Bij de meeste kerken is het NAP aan de buitenmuur aangegeven. In Nieuw-Namen is dat gedaan met een bout in de muur.
De resultaten van zijn tweewekelijkse metingen houdt Bleijenberg bij in tabellen en verstrekt de gegevens aan Staatsbosbeheer. De peilschaal geeft aan dat het grondwaterpeil nu rond 12 boven NAP schommelt, nog even en het zakt onder 10 boven NAP, een waarde die jaren geleden voor het eerst en ook voor het laatst werd gemeten.

Lees verder bij: BN/De Stem (15 augustus 2003)