[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Resten vroege bewoning ontdekt

Resten vroege bewoning ontdekt
trefwoorden: Middelburg - 12e eeuw - stadsuitbreiding -
Het is goed mogelijk dat er in de twaalfde eeuw al mensen woonden op de plek waar het nieuwe theater in Middelburg komt.
Dat blijkt uit vondsten die archeologen op de bouwplaats aan de Zuidsingel hebben gedaan. De vondsten zijn de oudste die ooit buiten de middeleeuwse ringwalburg zijn gevonden.
"Voor Middelburg is dit bijzonder", zegt projectleider J. Dijkstra van het Archeologisch Dienstencentrum dan ook. "Er zijn al vaker resten uit de twaalfde eeuw gevonden, maar die lagen allemaal binnen de ringwalburg." Die ringwalburg is in de negende eeuw aangelegd om bescherming te bieden tegen de Vikingen. De contouren van de burg zijn nog steeds terug te zien in het stratenpatroon van de stad.
Hij liep langs de huidige Nieuwe Wal, de Lombardstraat, de Bogardstraat, het Abdijplein en het Koorkerkhof.
De vondsten op het terrein van de Generaal Berghuijskazerne zijn restanten van een stadsuitbreiding in de twaalfde eeuw, vermoedt Dijkstra. "We hebben een paalkuil gevonden en scherven aardewerk. Dat wijst er op dat er meer is gebeurd dan dat mensen hier afval hebben weggegooid. Wellicht stonden hier wat boerderijen." De scherven die zijn gevonden zijn afkomstig van kogelpotaardewerk en pingsdorfaardewerk. Die laatste soort werd tot de twaalfde eeuw ge´mporteerd uit Duitsland. "Het kan ook best elfde-eeuws zijn, maar dat durf ik zo niet te zeggen." De scherven worden de komende maanden door deskundigen onderzocht.

Lees verder bij: Provinciale Zeeuwse Courant (12 augustus 2003)