[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Belvedere project De Limes

Belvedere project De Limes
trefwoorden: beleid - Rijk
Langs de uitgestrekte noordelijke buitenrand van hun rijk bouwden de Romeinen in de eerste eeuw na Christus een reeks forten en wachttorens om hun territorium te kunnen bewaken.
Deze grens wordt wel aangeduid met de term Limes. Slechts weinigen weten dat een deel ervan langs de (Oude) Rijn dwars door ons land liep. De grens heeft een belangrijk stempel gedrukt op de bewoningsgeschiedenis van Midden- en Zuid-Nederland. Want in loop van de Middeleeuwen ontstonden op veel limeslocaties nederzettingen die uitgroeiden tot dorpen en steden: Nijmegen (garnizoensstad), Elst (tempelcomplex), Utrecht (fort), Vleuten (fort), Woerden (fort), Alphen aan de Rijn (fort) Rijnsburg (fort), Voorburg (stad).

Het gaat bij de Limes om omvangrijk erfgoed van internationaal belang. De Limes houdt immers niet op bij de huidige Duits-Nederlandse grens en iedereen kent de Engelse muur van Hadrianus. Delen van de Limes zijn opgegraven. In 1999 werd het fort te Woerden opgegraven. Landelijke bekendheid kreeg het Romeinse vrachtschip dat werd geborgen in de nieuwe Utrechtse woonwijk Leidsche Rijn. ...

Lees verder bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (4 augustus 2003)
Link: website Belvedere