[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Monothe´sme veel eerder in Europa dan gedacht

Monothe´sme veel eerder in Europa dan gedacht
trefwoorden: Monothe´sme - Europa - Grieken -
Archeologen denken dat de oude Grieken lang voor de komst van het christendom al een monothe´stisch geloof aanhingen.
Dit blijkt uit de toevallige ontdekking van een tempel van Zeus aan de voet van de Olympus in Griekenland. Dit maakten archeologen vrijdag bekend.
Het heiligdom werd gevonden tijdens werkzaamheden aan de rivierbedding van de Vaphyras-rivier. Die loopt dwars door het Dion-tempelcomplex aan de voet van de Olympus-berg in het noorden van het land. Volgens de Griekse mythologie was de Olympus de thuishaven voor de twaalf goden met als oppergod Zeus.
Naast de fundamenten van de tempel vonden de archeologen veertien marmeren blokken met afbeeldingen van adelaars erin gegraveerd, het symbool van Zeus. Ook werd een standbeeld van Zeus zonder hoofd gevonden. De tempel dateert van voor Christus. Opschriften op de tempel verwijzen naar Zeus als de 'hoogste'. Het is de eerste keer dat een tempel van deze aard is ontdekt.
"We weten dat deze vorm van godsdienst heel belangrijk was in de overgang van het polythe´sme naar het geloof in ÚÚn God. De vondst dateert van voor Christus. Dat is belangrijk'', aldus projectleider Pantermalis.
De opgravingen zullen voorlopig nog doorgaan en nieuwe ontdekkingen worden verwacht, waaronder wellicht ook het hoofd van Zeus.
bron: ANP via Trouw (1 augustus 2003)