[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Duizend jaar oude wijk ontdekt in Deventer

Duizend jaar oude wijk ontdekt in Deventer
trefwoorden: Deventer - 11e eeuw - stad - woning - werkplaats
Archeologisch onderzoek heeft in Deventer sporen van een duizend jaar oude ambachtswijk blootgelegd. Dat heeft de gemeente Deventer vrijdag gemeld.
De ontdekking werd gedaan bij een archeologisch onderzoek aan de Bruynssteeg, waar appartementen moeten verrijzen.
Duizend jaar geleden was Nederland zeer dun bevolkt en waren er slechts enkele steden, zoals Tiel, Nijmegen, Zutphen en Deventer. In Deventer woonden in die tijd ongeveer 2000 tot 2500 mensen. Uit deze periode zijn in de Bruynssteeg resten gevonden van houten woningen en werkplaatsen. De locatie werd intensief gebruikt voor bewoning en ambachtelijke activiteiten.
De houten woningen hadden lemen vloeren en een open haardvuur. De huizen staan haaks op de straat, waaruit is af te leiden dat de loop van de straat in elfhonderd jaar nauwelijks is veranderd.
Ook groeven archeologen sporen van hutkommen op. Dit zijn half in de grond verzonken houten gebouwtjes die werden gebruikt als werkplaats. In de wijk werd onder meer gewerkt met leer, ijzer, brons en wol.
De eerste sporen van baksteen dateren uit de veertiende eeuw. Uit die periode komt ook een bronzen kookpot die helemaal gaaf uit de grond kwam. Volgens stadsarcheoloog M. Bartels is dit een zeer bijzondere vondst omdat zulke ongeschonden potten zelden worden gevonden.
bron: ANP via Trouw (1 augustus 2003)