[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

40 weken werk aan De Grebbe

40 weken werk aan De Grebbe
trefwoorden: Bergen op Zoom - middeleeuwen - riool - De Grebbe
Voor ruim twee miljoen euro wordt in veertig weken tijd het slechtste gedeelte van De Grebbe, het middeleeuwse riool dat onder de binnenstad loopt, gerestaureerd.
Het begin van de werkzaamheden is gepland op 18 augustus.
Over het herstel van De Grebbe is de laatste jaren al veel te doen geweest. Al vanaf 1998 praat de gemeente over wat er moet gebeuren met het riool dat voor een belangrijk deel bestaat uit eeuwenoude gewelven. Vroeger stroomde De Grebbe open en bloot door de stad, maar gaandeweg de eeuwen is het stroompje overkluisd. En vervolgens in vergetelheid geraakt.
In de jaren negentig van de vorige eeuw bleek bij inspecties dat sommige stukken er erg slecht aan toe zijn. Aanvankelijk had de gemeente het idee de gewelven aan de binnenkant met een laag van twintig centimeter beton te verstevigen. Om zo voor lange tijd van het probeem verlost te zijn.
Als dit procedé toegepast zou worden, zouden de historische gewelven voorgoed uit het zicht verdwijnen. Bovendien zouden ook stukken die nog goed zijn onnodig worden versterkt. Ook dreigden de kosten voor deze operatie fors uit de hand te lopen. In 1999 werd al gedacht aan een bedrag van 11 miljoen euro. Met de verwachting dat dit alleen nog maar hoger zou worden.

Lees verder in: BN/De Stem (22 juli 2003)