[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"De Romeinen belegeren Eversham!"

De Romeinen belegeren Eversham!
trefwoorden: openluchtmuseum - evenement - romeinen - kelten
Het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven organiseert zondag 6 juli 2003 een evenement vol Romeinen en Kelten.
De Romeinen belegeren het prehistorische dorpje Eversham op zondag 6 juli: het zal gonzen van bedrijvigheid in het museum. De gehele dag zal een groep Romeinen (Gemina) en een groep Kelten (Omnia) in het museum voor veel oproer zorgen. Een Romeins kampement zal te bezichtigen zijn, vechtdemonstraties en kinderactiviteiten vinden plaats. Natuurlijk zijn er ook allerlei Romeinse gerechten te proeven en wordt er gezorgd voor traditionele zang en dans.

Stukje geschiedenis
Het prehistorische tijdperk kenmerkt zich door het ontbreken van het schrift. Maar dat wil niet zeggen dat er in de loop van millennia geen hoogontwikkelde culturen zijn geweest. Vele stammen zoals Kelten en Germanen bevolkten de natte gebieden die wij tegenwoordig Nederland noemen. Zij leefden lange tijd betrekkelijk vreedzaam naast elkaar en met elkaar, totdat er verontrustende berichten met de handelaren uit het zuiden meekwamen.
Zo’n 2000 jaar geleden vielen Romeinse legioenen vanuit het zuiden Nederland binnen. Zij veroverden ons land voor de helft en hielden het 400 jaar bezet. Aangezien sommige Romeinen wél konden lezen en schrijven eindigt met hen de prehistorie van Nederland. Deze belangrijke gebeurtenissen zullen we gaan beleven op zondag 6 juli in het Historisch OpenluchtMuseum te Eindhoven.

De Romeinen belegeren Eversham
In ons kleine dorpje Eversham zal een groep Romeinen binnen komen marcheren. Zij brengen een dringende boodschap belasting te betalen…
De Kelten (Omnia) zijn onbevreesde krijgers. Zij zijn getraind in het vechten en zullen dat laten zien. Verder brengen ze gezelligheid en vermaak middels traditionele dans en muziek.
De Romeinen hebben een ongekend georganiseerd leger. De soldaten staan voor trouw, discipline en volharding. Zij zullen een civiel en militair kampement opzetten waar medische keuringen gehouden worden en Romeinse gerechten te proeven zijn.

Tussen 10.00 en 17.00 uur kan men het spektakel beleven. De inwoners van het dorp proberen weerstand te bieden met stokken, speren, pijlen en bogen, maar redden het niet tegen de geharnaste, met zwaarden, strijdbijlen en helmen bewapende Romeinen. De groep Omnia staat het dorp bij in het gevecht.
Als de Romeinen het dorp hebben bezet vertellen ze wetenswaardigheden over de Romeinse legioenen. Over wapens en oorlogstactieken. Je kunt ook eens een helm passen, misschien teken je wel in!
Na het strijdtoneel verbroederen de Kelten gelukkig weer met de Romeinen en kan het dorpje in vrede verder leven.
Beleef het begin van de Nederlandse geschiedenis. Kom op eigen risico van 10.00 tot 17.00 uur!

Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven; Boutenslaan 161 B; 5644 TV Eindhoven; Tel. 040-2522281
Geopend van 10.00 tot 17.00 uur
Entree:Volwassenen € 6.50; Kinderen € 3.00; CJP/65+ € 5.00
Bron:persbericht Prehistorisch Openlucht Museum, juli 2003