[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Eeuwenoude tegeltjes vernield in Middelburg"

Eeuwenoude tegeltjes vernield in Middelburg
trefwoorden: Middelburg - Delfst Blauw - tegels - vernielingen - 17e eeuw
Onbekenden hebben donderdagnacht vernielingen gepleegd op het terrein van het voormalige zwembad aan de Poelendaelesingel in Middelburg.
Uit een opgegraven ruimte werd het water weggepompt en werden onder meer Delftsblauwe tegeltjes, die in de ruimte lagen, vernield. De tegels dateren uit de zeventiende eeuw.
Volgens archeoloog J. Wattenberghe van SOB-Research uit Heinenoord zijn op het oude zwembadterrein restanten gevonden van een waterkelder, woonkamer en keuken. De tegeltjes lagen op de vloer van de waterkelder, een ruimte van één bij twee meter. Ze waren ongeveer vijftien centimeter groot.
Onbekenden hebben met geweld geprobeerd de tegeltjes los te wrikken. Daarbij zijn verschillende tegeltjes gesneuveld en is een beperkt aantal meegenomen. "Het is heel broos materiaal en waarschijnlijk hebben ze maar twee of drie tegeltjes intact kunnen meenemen", aldus Wattenberghe. Hij noemt de tegeltjes `heel mooi materiaal`. "Vooral voor archeologen zijn ze van belang, omdat het ons de mogelijkheden geeft om te dateren." Uit de achtergebleven brokstukken is het volgens hem mogelijk om toch nog een goede datering te kunnen geven van de restanten van de woning.
Uit de: Provinciale Zeeuwse Courant (28 juni 2003)