[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Romeinen als voorlopers van het asfalt"

Romeinen als voorlopers van het asfalt
trefwoorden: Romeinse tijd - weg
Met het opstarten van een antieke asfaltcentrale uit 1935 is afgelopen zaterdag de officiŽle opening gevierd van het Nederlands Wegenbouwmuseum in Harderwijk.

Op het terrein van SBW, het opleidingscentrum voor de infrastructuur, staan binnen en buiten honderden relikwieŽn uit de historie van de wegenbouw. Motorwalsen, zoals een Barford en Perkins uit 1922, een paardenwals uit 1885, een nog steeds functionerende dragline uit 1923, een stoomwals uit 1910, of de majestueuze salonwagen uit 1946.

...

ĎDe Romeinen hebben vanaf 400 voor Christus ontzettend veel gedaan. Natuurlijk kent iedereen de Via Appia, maar tijdens het hoogtepunt van de Romeinse macht rond 200 na Christus bestond hun hoofdwegennet uit 80.000 kilometer. De wegen lagen van Noord-Afrika tot Klein AziŽ en Engeland. Na de val van hun rijk aan het einde van de 5e eeuw zijn al die wegen geleidelijk verdwenen en heel lang is er niets gebeurd. Pas met de opkomst van de auto is eigenlijk een begin gemaakt met de aanleg van ons huidige wegennet.Ď ...

Lees verder bij de Apeldoornse Courant (23 juni 2003)