[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Archeologen stoppen met graven"

Archeologen stoppen met graven
trefwoorden: Breda - opgravingen - archeologen - 18e eeuw
De archeologen die de afgelopen week opgravingen verrichtten tussen Nieuwstraat en Markendaalseweg hebben hun onderzoek stopgezet.
De oudheidkundigen hadden gehoopt op 13e-eeuwse bewoningssporen te stuiten, maar ze hebben alleen sporen van 18e-eeuwse bewoning aangetroffen.
Toch zal de opgraving vrijwel zeker resulteren in een grotere kennis over de oorspronkelijke Markoever (van vr circa 1200). Er zijn namelijk veenmonsters genomen. Onderzoek daarvan kan uitsluitsel geven over de natuurlijke gesteldheid van de omgeving en de omstandigheden waaronder de eerste bewoners zich hier vanaf de 12e eeuw hebben gevestigd.
De archeologen hebben grote belangstelling voor dit stukje binnenstad. Het vorige week onderzochte terrein ligt namelijk op de oorspronkelijke oever van de Mark, de rivier die essentieel was voor het ontstaan van Breda en die tot de demping - eind jaren '30 - op de plaats van de Markendaalseweg stroomde. Over het stuk Markoever ten zuiden van de Tolbrugstraat hebben de historici nog veel vragen.
In de directe omgeving (AH en De Barones) zijn in de jaren '90 wl 13e-eeuwse bewoningssporen blootgelegd. Bekend is ook dat de toenmalige elite rond het jaar 1500 zogenoemde hofhuizen in de noordelijke Nieuwstraat (Steenbrugstraat) liet bouwen. Maar de archeologen hebben vorige week slechts de kelders van drie huisjes uit de 18e eeuw aangetroffen. Daaronder bleek geen oudere bebouwing schuil te gaan.
Dat was een van de twee redenen waarom het onderzoek deze week is gestaakt. De andere reden was de beperktheid van het onderzoeksterrein, dat grenst aan de kelders van de vroegere school. "Daar was de aarde al zodanig verstoord dat het geen zin had verder te graven", licht gemeentelijk onderzoeker Hans de Kievith toe.
"Maar ons onderzoek is niet tevergeefs geweest", benadrukt de archeoloog. "We weten nu dat er op dit terrein geen belangrijke archeologische gegevens verloren zijn gegaan."
Die professionele opluchting is begrijpelijk in het licht van de nieuwbouwplannen voor deze locatie. Binnen afzienbare tijd wordt hier een parkeerkelder gegraven, waar bovenop winkels en appartementen zullen verrijzen. Oudheidkundig bodemonderzoek op deze plek is dan voorgoed onmogelijk.
bron: BN/De Stem, 5 juni 2003