[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Mogelijke resten Columbus opgegraven II"

Mogelijke resten Columbus opgegraven (II)
trefwoorden: Spanje - Sevilla - Santo Domingo - graf- Columbus
Spaanse wetenschappers hebben in de kathedraal van Sevilla de vermoedelijke graftombe van Columbus gelicht.
Ze willen met DNA-testen uitzoeken waar Columbus echt begraven ligt, in Spanje of in de Dominicaanse Republiek. In het bijzijn van twee afstammelingen werden twee graven geopend met daarin mogelijk de resten van de ontdekkingsreiziger en zijn zoon Hernando. De wetenschappers hebben tot vrijdag de tijd om DNA te verzamelen, daarna worden de resten weer teruggezet. Volgens een van de wetenschappers wordt materiaal weggenomen ter grootte van een kikkererwt.

Vergelijken
In september vorig jaar is het graf van Columbus' broer Diego al gelicht om het DNA-materiaal te kunnen vergelijken. Deze resten zijn overgebracht naar de universiteit van Granada, waar ze met het materiaal uit de kathedraal in Sevilla worden vergeleken.
Als de resten niet van Columbus blijken, worden waarschijnlijk ook de botten in Santo Domingo aan een DNA-test onderworpen. Maar de Dominicaanse regering heeft daar nog geen definitieve beslissing over genomen.

Resten verplaatst
Columbus, die bekend werd als de ontdekker van Amerika, stierf in 1506 in Spanje. Hij wilde op Hispaniola begraven te worden, het eiland waarop de Dominicaanse republiek ligt. Zijn resten en die van zijn zoon werden naar het eiland overgebracht. Maar vanwege politieke onrust werden de resten tenminste twee keer verplaatst, in 1795 naar Cuba en in 1898 naar Sevilla.
Ongeveer twaalf jaar geleden ontdekten arbeiders in een kathedraal in Santo Domingo een urn, waarop de naam van Columbus stond. Deze urn is begraven in een monument in de hoofdstad. Sindsdien maken Santo Domingo en Sevilla ruzie over de vraag in welke van de twee steden het graf van Columbus daadwerkelijk ligt.
Aan het DNA-onderzoek werken onder anderen Spaanse, Italiaanse en Duitse wetenschappers samen met de Amerikaanse recherchedienst FBI. Volgens onderzoeker Diario de Sevilla neemt het onderzoek maanden in beslag. De onderzoekers komen over een half jaar met het antwoord,
bron: NOS Journaal, 3 juni 2003