[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Amersfoort wordt Watersfoort"

Amersfoort wordt Watersfoort
trefwoorden: Amersfoort - bier - water - riool
Water, overal water. Water uit de Eem, water uit de stadsgrachten, drinkwater, bronwater, bierwater, water in een vijver.
De Keistadfeesten 2003, in september, staan geheel en al in het teken van water. De succesvolle theaterformule laat de organisatie niet los, maar alles wat theatraal is, zal zich op, rond of in elk geval in de buurt van water afspelen.
Omdat 2003 Wereld Water Jaar is en onze kroonprins water in zijn portefeuille heeft, gaat er een uitnodiging naar het kabinet van Willem-Alexander. Hem wordt gevraagd de theaterpromenade officieel te
openen. Wanneer iets duidelijk wordt over zijn mogelijke komst, zal de Amersfoortse Contact Commissie dat onmiddellijk annonceren.
De theaterroute, met onderweg korte sketches (in totaal zijn er 120 voorstellingen, verdeeld over twee avonden, op twaalf podia), loopt langs de Westsingel en Achter Davidshof door Plantsoen-West naar de Kleine Spui. De route wordt versierd met vlaggen en slingers en aangekleed met fonteinen.
Tot de speelplekken behoren de Mannenzaal, een Bunschoter botter (in het water) bij museum Flehite, schepen aan de Westsingel en aan gene zijde van de Koppelpoort en de binnentuin van het verzorgingstehuis Pieters en Blokland.
Theater aan het Water wordt vooral ingevuld door Amersfoortse gezelschappen, waaronder d*Amor met een minimusical, We Zijn Al Begonnen (brandweeract) en Doublé Acrobatiek (een verregende bruiloft). Bandjes uit Liberec, zusterstad van Amersfoort, maken muziek, op een partyboot vindt een waterproeverij plaats en dronken zeelieden vertellen verhalen aan meiden van lichte zeden.
In de Keistadfeesten worden bovendien de nodige andere activiteiten geďntegreerd, zoals Open Monumentendag, de jaarlijkse Korendag, de start van de viering van het 125-jarig bestaan van de oudheidkundige vereniging Flehite en het filmproject van Flehite, theater De Lieve Vrouw, het gemeentearchief en de Amersfoortse Courant (particuliere Amersfoortse filmpjes uit de vorige eeuw).
De Keistadfeesten zijn inmiddels toe aan de 34e aflevering en vanwege het waterthema heet Amersfoort op 12, 13 en 14 september Watersfoort.
Wat heeft Amersfoort met water? Rond 1500 telde de stad meer dan 300 bierbrouwerijen. Water kon je in die tijd alleen drinken als je er bier mee brouwde. De rivier Eem, eertijds de Amer genoemd, was eeuwenlang een belangrijke vervoersader en dit jaar viert de stad haar riooleeuwfeest.
Honderd jaar geleden kreeg Amersfoort riolering. Tot die tijd werd het afvalwater in de grachten geloosd. Overigens heeft het Amersfoortse rioolstelsel een lengte van 800 kilometer.
Water anno 2003? Straks kun je in de nieuwe wijk Vathorst wonen aan het water. Bewoners van de Waterstad aan de Laak kunnen er dan hun boodschappen doen per bootje. Daarnaast droeg de gemeente de zorg voor de waterhuishouding onlangs over aan het waterschap Vallei & Eem en draagt het waterbedrijf Hydron Midden-Nederland zorg voor de productie en distributie van drinkwater, huishoudwater en proceswater voor bedrijven.
De vaste onderdelen van de Keistadfeesten blijven, hoewel ze niets van doen hebben met water, gewoon gehandhaafd. Zondag 14 september is Amersfoort Marktstad. Er is weer een customshow, er komt een multiculturele markt en in het belang van de kinderen wordt de Hof het domein van clowns."
Keistadfeesten 2003, 12, 13 en 14 september.
bron: Amersfoortse Courant, 4 juni 2003