[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Landhuis met een lange historie"

Landhuis met een lange historie
trefwoorden: kasteel - Putten - 14e eeuw - landgoed
Hoewel kasteel Vanenburg in Putten nog niet zo oud is, kent het landgoed wel een lange geschiedenis, die teruggaat tot 1389.
De naam Vaenenborch werd voor het eerst in 1389 in een kloosterboek genoemd toen het als goed te leen werd gegeven door de abdij Abdinghoff te Paderborn (Duitsland) aan Wolf van Putten. Het landgoed had een agrarische functie.
In 1479 werd De Vanenburg aan Henrick van Vaenevelt beleend. Zijn erfgenamen hebben het landgoed opgedeeld en verkocht. In 1622 wist Jan van Angeren de drie erfdelen te kopen en te herenigen. In 1645 werd De Vanenburg openbaar geveild na het overlijden van de eigenaar. Hendrick van Essen kocht het landgoed. Hij gaf architect Philips Vingboons opdracht een woonhuis en een tuin te ontwerpen.
Philips Vingboons was een befaamd architect in die dagen. Tussen 1637 en 1672 bouwde hij talrijke koopmanshuizen langs de Amsterdamse grachten. Zijn ontwerp voor kasteel De Vanenburg komt dichtbij het ideaal dat hij voor ogen had als landhuis: een vierkant bouwblok met een souterrain en verschillende
bouwlagen en diverse zolders. Zijn ideeŽn zijn nog terug te vinden in het huidige kasteel. Zijn tuinontwerp is nog altijd intact.
Van die tijd dateert ook het familiewapen (1676) dat op de voorgevel van Kasteel Vanenburg pronkt. Het wapen heeft tot ongeveer 1850 op Kasteel Vanenburg gezeten, waarna het om onduidelijke redenen is verhuisd naar landgoed Oldenaller in Putten. In 1924 is het wapen weer teruggekomen naar Vanenburg. Het is onlangs opnieuw geverfd in de kleuren zilver, goud, blauw, groen en bruin.
Rond 1750 kreeg de familie Van Goltstein het landgoed in eigendom. In 1870 gaven Anna Frederica van Pallandt-van Goltstein en haar echtgenoot baron Van Pallandt opdracht om een nieuw huis te bouwen.
Architect was naar alle waarschijnlijkheid Eli Saraber, die twee vergelijkbare villa's ontwierp in het Haagse Willemspark.
Een andere mogelijke ontwerper is de architect des konings, Henri F.G.N. Camp. Baron Van Pallandt verkeerde veel in koninklijke kringen, dus het is niet denkbeeldig dat de hofarchitect opdracht kreeg voor het ontwerp van een nieuw kasteel in Putten. Het huidige kasteel verrees in 1870. In de afgelopen eeuw kwam kasteel De Vanenburg achtereenvolgens in handen van de Stichting Juliana (rond 1930) die er een hotel in begon. Verder heeft het kasteel dienst gedaan als vakantiekolonie en als opleidingsschool van de
Bescherming Bevolking (vanaf Ī 1960).
In de jaren tachtig was het landhuis in handen van de familie Kamphuis die er opnieuw een restaurant/hotel in exploiteerde, met zware draperieŽn en koloniale versierselen. In 1996 kwam De Vanenburg in handen van softwarebedrijf de Vanenburg Group, waarbij Jan Baan voorzitter van de
directie is.
Naast kasteel Vanenburg verrees een tweede landhuis naar een ontwerp van Frans Willem van der Horst.
Deze architect heeft ook de leiding gehad over de restauratie van kasteel De Vanenburg.
bron: Apeldoornse Courant, 3 juni 2003